”Vi måste ha en forward och en yttermittfältare”

FOTBOLL

Hammarbys Anders Linderoth inför allsvenska omstarten

ÅRSTA IP

Vad är känslan inför den allsvenska omstarten, Anders Linderoth?

– Känslan är att vi måste ha två nya spelare.

Möt allsvenskans ärligaste och rakaste tränare.

Foto: Anders Linderoths ledarskap i Hammarby innebär en medvetenhet om Bosman, pengar och egoism.

I en svensk tränarkår där förbundskaptenerna gör allt för att hemlighålla en lista på straffläggare och spelartrupperna behandlas som en omhuldad sekt kallad ”gruppen” förväntar man sig naturligtvis ett förutsägbart och intetsägande svar på frågan ”Vad är känslan inför nystarten av allsvenskan?”.

Man räknar med ett ”förväntan” eller ett ”äntligen”, kanske ett ”ovisshet”.

Skyddar inte ”gruppen”

Då svarar alltså Anders Linderoth, utan att blinka med de lite sorgsna ögonen:

– Känslan är att vi måste ha två nya spelare, en forward och en yttermittfältare.

Vi efterlyser en känsla och Linderoth svarar med ett krav, en begäran, en passning; både uppåt – mot klubbledningen, och neråt – mot de egna spelarna.

Här handlar det inte om att skydda ”gruppen”.

– Det är under de premisser vi lever under. Tål vi inte höra det ska vi inte vara i de här sammanhangen. Alla kan bli ersatta, jag också.

Anders Linderoth har anpassat sitt ledarskap till den nya fotbollsvärlden – där Bosman, pengarna och egoismen härskar.

Enorma pengar i Norge

– Jag har också ändrat mig. När jag började som tränare hade jag en trupp i januari att jobba med, och den såg likadan ut när serien slutade i oktober.

De fyra åren i norska Stabaek lärde honom mycket. Pengarna var med nordiska mått enorma på den tiden i Norge och spelarnas marknad rådde.

– Där fick jag uppleva allting. Där flyttade spelarna hela tiden, både inom landet och till utlandet.

Linderoth är ingen bakåtsträvare.

Ge och ta med Bosman

– Vi har ändå väldigt lojala spelare i Skandinavien. Det är bra att de fått den här friheten.

Men underkänner du inte de spelare du redan har när du går ut och pratar om hur viktigt det är att ni skaffar två nya spelare och specificerar vilka positioner det handlar om?

– Nej, det tycker jag inte de ska känna. Vi ”tog” två yttermittfältare inför säsongen, Nichlas (Hindsberg) och Erik (Johansson), men Haris (Laitinen) och (Petter) Andersson har konkurrerat ut dem. Fast Nichlas har ju varit skadad hela tiden. Det är de premisser vi lever under.

– Spelare kommer och går som de vill. Vi köper och säljer spelare som vi vill. Dessutom införs Bosman fullt ut i Sverige från den 15 november. Då kan vi inte längre ta betalt för spelare när de går mellan klubbar i Sverige om deras kontrakt går ut.

Ärliga mot varandra

Trots Linderoths raka uttalanden i pressen har inte besvikna spelare gått till motattack eller gråtit ut i samma press.

– Spelarna tar det mycket, mycket bättre nu. Naturligtvis blir de ledsna, besvikna och förbannade. Det är viktigt att snacka hela tiden. Vi har varit väldigt ärliga mot varandra.

Nu kräver alltså Linderoth en ny forward och en yttermittfältare till. Annars kommer Hammarby inte att räcka till i toppstriden.

– Det måste vi för att få den rätta konkurrensen, för att gå upp ett steg, säger Linderoth.

För få anfallare

Behovet av en forward till är uppenbart: Linderoth har haft för få att tillgå, brassen Maurinho var en fiaskovärvning som nu åkt hem, Pablo Piñones-Arce har varit mycket skadad och är inte tillbaka ännu och Mikael Andersson har varit ur form.

Men yttermittfältare har du väl ett överflöd av?

– Vi har oerhört många talanger, flera som kommit upp i år. Men de har svårt att hitta jämnheten. Det är viktigt att få rutinen, då kan de blomma ut nästa år.

Linderoth menar att man poäng- och placeringsmässigt motsvarat förväntningarna under våren men att man vill få ut mer av spelet.

– Vi har inte skapat tillräckligt med avslut med tanke på det stora bollinnehavet vi haft. Det har blivit för mycket spel i sidled. Inte minst på Söderstadion där motståndarna backar hem och vi har svårt att öppna upp dem. När en av ytterbackarna kommer upp på kanten har vi haft fem spelare som stått på linje framåt och så har (defensive mittfältaren) Mikkel Jensen haft ett helt hav omkring sig på kanterna där motståndarna kan ställa om snabbt, och så bakom honom en trebackslinje.

Det ska bli ändring på detta i höst.

Snart börjar Uefacupen

– Vi hoppas kunna spela mer i djupled. Det krävs mer löpvilja på sista tredjedelen och att yttermittfältarna springer mer i djupled utan boll. Nu vill de göra så mycket när de har bollen.

Skador har också ställt till det.

– Vi har inte haft tillgång till det material vi trodde vi skulle ha. Och läget är inte mycket bättre nu. Vi vet inte när Hindsberg är tillbaka, han har kanske bäst kondition av alla men får problem med knäet så fort han börjar träna med boll. Pablo är nyopererad och börjar träna med boll nästa vecka.

Kom EM-uppehållet olägligt eller lägligt för er?

– Man tycker alltid det är olägligt när det kommer så tidigt. Nu blir det en mycket intensiv höst. Det kommer slita oerhört på trupperna.

– Det blir en ny erfarenhet. Vi måste vara väldigt uppmärksamma på när spelarna behöver vila. Det kan till och med bli frågan om individuell vila, att en spelare står över vissa träningar. Vi ska gå in i Uefacupen och är kvar i Svenska cupen – i augusti-september blir det sju-åtta matcher i månaden.

Halmstad största konkurrenten - målsättningen fortfarande topp tre

Guldmedaljerna i EM är utdelade. Nu fortsätter jakten på de allsvenska guldmedaljerna. Inför den fotbollsallsvenska omstarten har Sportbladets Johan Flinck träffat EM-uppehållets tre topplags tränare och snackat vår, sommar och höst. I dag: Anders Linderoth, Hammarby IF.  

ARTIKELN HANDLAR OM