Jakob Johansson

KLART: Svenske stjärnan lämnar grekiska mästarlaget

avMichael Wagner

Det blir varken något VM eller fortsättning hos grekiska mästarna, AEK Aten.

Jakob Johansson, 27, bekräftar att han under onsdagen sa hej då till klubben.

– Det skulle vara häftigt att testa en större liga, säger Johansson till Sportbladet

I slutet på förra veckan kunde Sportbladet avslöja att Jakob Johansson inte skulle hinna komma i form till VM efter korsbandsskadan som han ådrog sig i samband med playoffet mot Italien.

Nu är det även klart att han svensken, vars kontrakt går ut inom kort, kommer lämna nyblivna grekiska mästarna, AEK Aten.

Under onsdagen sa han adjö till lagkamrater, ledare och klubbpersonalen när laget genomförde sin sista träning för säsongen, erfar Sportbladet. Jakob Johansson har tackat nej till de olika kontraktsförslag han fått från AEK Aten.

– Ja, jag kan bekräfta det. Det blir ingen förlängning. Jag och familjen har haft en väldigt bra tid, 3,5 år, här.

– Jag har fått vara med om AEK:s klättring och klubben har tagit mig långt – jag fick chansen i landslaget. Jag har utvecklats här, men var sak har sin tid. Både jag och familjen (sambon Åsa och döttrarna Alice, 2, och Amelia, fyra månader) tycker det blir spännande att testa på något annat, säger Johansson.

”Hade varit häftigt att testa sig i en större liga”

Du har andra alternativ att ta ställning till?

– Jag vet att det finns intresse, men var det landar vet man aldrig förrän något är 100-procentigt klart.

Vad vill du rent sportsligt?

– Det handlar om ett helhetsintryck där även plats, ekonomi och hur det passar familjen kommer in. AEK är en storklubb, fajtas om titlar och ska spela i Europa. Nu hade det varit häftigt att testa sig i en större liga.

Och det finns inom räckhåll?

– Det är inte omöjligt att det kan bli så, säger han med ett skratt. Jag hoppas ha klart med något tidigare än senare, men det viktigaste är att det blir rätt och bra, säger Jakob Johansson.

Vad säger du till de IFK Göteborgssupportrar som hoppas att du ska ta ett år med Blåvitt för att komma tillbaka helt efter skadan?

– Det finns inte mycket som talar för det, tyvärr. Jag tror jag kan komma i form och spela utomlands ett antal år till, förhoppningsvis. Det gäller att ta den chansen medan det går. Man vet aldrig hur många år man har möjlighet att stanna utomlands.

Hur nära var VM för dig?

– Det var som jag sagt hela tiden en bonus som lockade. Jag var inställd hela tiden på att det skulle bli väldigt tufft.

Menisken började krångla

När kände du att det inte skulle gå?

– Rehaben har gått som planerat och jag tog steg åt rätt håll under en lång tid, men för 1,5 månad sedan började jag få lite problem med menisken i knät. Fram tills dess hade jag börjat göra allt med boll i full fart, med riktningsförändringar och allt. Nästa steg hade varit att börja köra med laget. Men jag fick backa lite i träningen då och börja köra mer i gymmet igen. 

– Då förstod jag att det skulle bli tufft att hinna bli klar till VM, men mer definitivt blev det för någon vecka, två veckor sedan. Men jag har fått besked att det inte ska vara några problem med den fortsatta rehabiliteringen. Det känns redan bättre.

Jakob Johansson, som sköt Sverige till VM med enda målet mot Italien, följde trupputtagningen i går och kommer hälsa på landslaget under uppladdningen.

– Vi åker hem till Sverige snart. Jag kommer svänga förbi någon landslagsträning under lägret, hälsa på dem och önska dem lycka till. Min sommar blir mycket träning och så blir jag en stor landslagssupporter hemma i tv-soffan, säger Jakob Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM