Kaptenens hyllning till 86-årige Pekingsupportern

Foto: Cmore/Bildbyrån

avMichael Wagner

FOTBOLL

Lagkaptenen Andreas Johansson hoppade upp på läktaren och hyllade den 86-årige supportern som åkt 460 kilometer för att stötta sitt IFK Norrköping.

Nu returnerar Tage Näslund berömmet:

– Jag skulle gå bort och hälsa på klacken när Andreas Johansson plötsligt dök upp. Det var väldigt trevligt, säger Näslund som följt laget i – 74 år.

IFK Norrköping har varit tippade som ett av lagen som kan vara med och utmana förhandsfavoriten Malmö FF i allsvenskan 2018.

Men Pekings inledning av den allsvenska säsongen har varit ojämn.

I förra omgången förlorade IFK Norrköping, 1–2 hemma mot nykomlingen Trelleborg, men imponerade med en stark 2–0-seger borta mot Östersund under lördagseftermiddagen.

Efter slutsignalen visade lagkaptenen Andreas Johansson, 36, oanad spänst och rörlighet här han hoppade upp på Jämtkraft Arenas läktare för att krama om och hälsa på en äldre man i IFK Norrköpingshalsduk:

– Det var en farbror som är 86 år som hade åkt från Vilhelmina för att titta på oss. Jag tror det är 23 mil hit. Han har hejat på oss sedan Gunnar Nordahls tid och alltid följt oss, säger Johansson till CMore.

– Det var kul att få gå upp och hälsa. Det är tack vare sådana fina människor, som åker hela vägen, som det är extra kul att vinna och kunna glädja med en sådan här seger. Det är fint.

”Blev paff”

Lite senare under lördagskvällen efter att han kommit hem till Vilhelmina (mobiltelefonen hade han inte slagit på) får Sportbladet tag i supportern, den tidigare skogsarbetaren Tage Näslund, 86:

– Jag blev lite paff när Andreas Johansson dök upp där. De tycker kanske att det är roligt med lite udda personer, skrockar han. Det var väldigt trevligt.

– Någon hade tipsat honom om att jag var där och att jag följt laget länge, säger Näslund.

Sedan hur länge?

– Jag är född 1931 och när IFK Norrköping värvade Gunnar Nordahl från Degerfors 1944 såg jag dem för första gången. Sedan dess är IFK mitt lag, i vått och torrt. Jag är inte den som hoppar mellan lag eller överger dem när det har gått tyngre.

– Jag bryter inte ihop när IFK Norrköping förlorar men mina vänner var förstående nog att inte prata om det eller reta mig när de åkte ur allsvenskan 1982.

Hur ofta ser du Peking på plats?

– Det blir några gånger då och då. Vi brukar inte ha så nära (23 mil till Östersund) från Vilhelmina för att kunna se allsvensk fotboll så det gäller att passa på och jag kunde åka med min brorsdotters man. Jag passar även på när IFK spelar i Stockholm. Jag har en son och dotter i Stockholm.

Har inte varit på Östgötaporten

– Jag såg dem mot Hammarby tidigare i vår på Tele2, men i den matchen var IFK inte bra. Det gick väldigt långsamt då. I dag mot Östersund var det en helt annan energi och fart.

– Men jag gillade gamla Söderstadion bättre, lägger Tage Näslund snabbt till. De är frejdiga Hammarbysupportrarna med mycket sång. Det är trevligt, men jag blir upprörd när supportrarna i allsvenskan bråkar och ställer till det. Det är så trist för de som har barn med sig på matcherna.

Hur ofta är du i Norrköping och tittar?

– Jag måste erkänna att jag inte varit på Idrottsparken sedan arenan byggdes om. Jag var där och semestrade med min familj 1974, vi bodde i Nyköping en dryg vecka, och då passade jag på att se två matcher: 1–1 mot Åtvidaberg och 4–0 mot Gais.

– Vissa saker glömmer man inte, säger han med ett skratt.

Nordahl är favoriten

Vem är din favoritspelare genom åren?

– Jag måste nog ändå säga Gunnar Nordahl. Fotbollen har visserligen förändrats och tempot är högre, men om man vinner skytteligan fem år i Italien så var man en ganska bra målgörare och fotbollsspelare.

Och av dagens spelare?

– Andreas Johansson är viktig som ledare i laget. Jag gillar honom. Det är svårare i dag att få speciella favoriter bland spelarna. De försvinner så fort och det kommer så många nya hela tiden, säger Tage Näslund.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM