Vilt slagsmål – matchen stoppad

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

EM-kvalmötet mellan Serbien och Albanien spårade

1 av 7

EM-kvalmatchen mellan Serbien och Albanien stoppades.
Anledningen?
Spelarna slogs vilt på planen.

Serbien mötte Albanien i ett, av flera olika skäl, hett EM-kvalmöte. Fans till bortalaget tilläts inte dyka upp på arenan. Ländernas historiska rivalitet tog sig uttryck under kvällens match. I den 41:a minuten singlade en fjärrstyrd drönare (!) ner från himlen med en albansk flagga, ett slags kartbild där Kosovo var inkorporerat med Albanien, fäst under den.

Konflikt om Kosovo

Det finns en konflikt mellan Albanien och Serbien rörande just Kosovo, ett land som betraktar sig som självständigt, men som enligt Serbien är en provins till landet. Stora delar av hemmapubliken ansåg att drönaren och den tillhörande flaggan provocerade. Det skulle visa sig att flera hemmaspelare delade känslan.

Serbiens försvarare Stefan Mitrovic drog ner flaggan från drönaren. Något som omedelbart skapade kaos på planen. Flera spelare ur båda lagen dundrade in i varandra och deltog i ett vilt slagsmål. Även funktionärer och ledare ska ha varit iblandade.

"Ni såg alla vad som hände"

Samtidigt sprang supportrar in på planen. Serbiska fans attackerade dessutom albanska spelare. Matchen stoppades av den engelska domaren Martin Atkinson, och återupptogs inte.

– Ni såg alla vad som hände och jag kan inte kommentera vem som man ska skylla på. Jag och mina kollegor kommer att lämna in en rapport till Uefa, och Uefa får bestämma vad som händer framöver, säger Harry Been, matchdelegat.

Fotnot:

Sverige erkänner Kosovo som en självständig stat.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.