Vd:n "Ett rekord som aldrig kommer slås"

FOTBOLL

Slutsålt och publikrekord när Bajen möter Ljungskile

Foto: Bildbyrån

Slutsålt och publikrekord.
31 500 hammarbyare tar emot Ljungskile på söndag.
– Det är mer än vad vi är värda, säger vd:n Henrik Kindlund och garvar.

De tappar poäng i toppstriden– men på läktarna fortsätter Hammarby att dominera. Mot Sundsvall i det senaste hemmamötet dök det upp 25 000 åskådare. På söndag tar Hammarby emot serieledarna Ljungskile. Redan under tisdagen – fem dagar innan matchen – är Tele2 Arena slutsålt. Det betyder att 31 500 vallfärdar till södra Stockholm för att se en match i den svenska andradivisionen.

– Det känns ju helt otroligt att vi lyckats sälja slut så här tidigt, säger vd:n Henrik Kindlund och berättar att det ligger ett enormt arbete bakom publiksuccén.

– Vi har jobbat med det här i ungefär tre veckor. Framför allt tillsammans med våra idella krafter i supporterorganisationerna. Fansen är otroligt duktiga på att bygga upp ett tryck, och bidra med informationsspridning. Utan dem hade vi inte klarat det, säger han.

"Publikrekord – forever!"

Det kommer aldrig någonsin igen dyka upp så mycket folk för en fotbollsmatch på Tele2 Arena, hävdar Henrik Kindlund.

– På grund av att vi möter Ljungskile, som inte kommer upp med någon klack, kan vi öppna upp samtliga sektioner. Då har vi möjlighet att verkligen fylla hela arenan utan några spärrar. Rimligtvis blir det här publikrekord på Tele2 Arena – forever! Djurgården kommer inte kunna slå det här på ett derby, till exempel, med tanke på alla säkerhetsavspärrningar som finns då.

Vilket snitt hade ni budgeterat med inför säsongen?

– Runt 13 500.

Hur ligger ni till nu?

– Vi är uppe på drygt 19 000 i snitt.

Sextusen fler. Vad betyder det rent ekonomiskt?

– Det blir ju en rejäl slant för oss. Exakt hur mycket pengar är svårt att säga. Men vi hade budgeterat med ett positivt resultat på en miljon kronor. Med hjälp av publiksiffrorna slår vi det med ett par miljoner.

"Vi har inte samma sportsliga framgångar"

"Bonuspengarna" kommer Hammarby använda för att stabilisera klubben.

– Det är viktigt för klubben och det långsiktiga arbetet att vi bygger upp det egna kapitalet. Det har vi pratat om mycket internt i föreningen. Att vi kan bättra på det egna kapitalet i superettan – utan spelarförsäljningar – det borde vara ganska unikt.

Vi på Sportbladet märker av ett närmast fanatiskt intresse för publiksiffror bland Hammarbys supportrar. Vad tror du att det beror på?

– Det har ju att göra med att vi ligger i superettan och inte har samma sportsliga framgångar som andra klubbar. Då får man lyfta fram det som faktiskt går bra. Det här stödet efter fem säsonger i superettan, det måste vi vara otroligt stolta över. Egentligen är väl 31 500 mer än vad vi är värda...

ARTIKELN HANDLAR OM