Bundesliga

Så ska Dortmund vända krisen

Av: 

Nemrud Kurt

FOTBOLL

”Fortsätter framåt – oavsett”

Sist i Bundesliga, men vidare i Champions League.

Anfallare som missar mål, men stjärnor som stannar.

Allt och inget är sig likt i Borussia Dortmund.

– Vi kan inte gå in i en nedflyttningsstrid och spela champagnefotboll. Nu gäller det bara att ta sig fram, säger tränare Jurgen Klopp.

Efter en usel ligasäsong ligger Borussia Dortmund sist i serien. Under en period i höstas förlorade man fem matcher i rad, tog inte en enda seger på hela oktober.

När Bundesliga vänder är Bayern Munchen överlägsna serieledare, medan Dortmund inte vunnit en ligamatch på två månader.

Mats Hummels har sin förklaring – och lösning:

– Vi har för många 50-50-matcher som vi inte vinner. Det är spelarna som är ansvariga för den här situationen, så vi ska stå upp för tränaren och ge honom något tillbaka nu.

"Kan inte spela champagnefotboll"

Tränare Jurgen Klopp talar om hur ett förlorat självförtroende lett till osäkerhet och nervositet – och betonar hur det är dags för hårdhandskarna.

– Vi kan inte gå in i en nedflyttningsstrid och spela champagnefotboll. Nu gäller det bara att ta sig fram, att fortsätta framåt oavsett.

Visserligen har Dortmund bara två poäng upp till strecket – och 14 upp till Champions League-plats – men man har vidtagit säkerhetsåtgärder inför kommande säsong.

I mitten på mars är det deadline för andradivisionens licenspapper att trilla in. Därför tänker Dortmund skicka in dem. Klubben är förberedd på det värsta – nedflyttning för första gången sedan 1972.

Medan en hel värld undrar hur allt kan vara så mörkt är dock de gulsvarta redo att fokusera på ljuset.

Åker ut och vinner CL?

I går smälldes vinterns transferfönster igen utan att några nyckelspelare lämnade klubben. Marcos Reus gick inte till Real Madrid. Ilkay Gundogan struntade i Arsenal. Mats Hummels vände ryggen till Manchester United. Alla är fast beslutna att stanna åtminstone en vår till.

I Champions League säkrade Dortmund åttondelsbiljetten redan efter fyra omgångar och 13 mål. Då hade man plockat lika många segrar som på hela säsongens seriespel.

I Bundesliga möter man härnäst ett Augsburg som inte vet hur man spelar oavgjort. Med den slagkraftiga truppen Klopp förfogar över hoppas Dortmund äntligen vända trenden.

Om tre veckor kan man också knocka Juventus och avancera till kvartsfinal i Europaspelet. Alldeles oavsett hur det går i ligan har man ju ännu chansen att vinna Champions League.

FOTNOT: Borussia Dortmund–Augsburg: Eurosport 2, klockan 20.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bundesliga