Johanssons tuffa kritik mot Qatar-VM

Ger en känga till Blatter och Fifa

Qatar har anklagats för att ha köpt VM 2022.

Förre Uefa-presidenten Lennart Johansson, 84, vill inte att mästerskapet ska anordnas i landet.

– Jag tycker inte det, säger han i en intervju med ekonomisajten EFN.se.

Fotbolls-VM 2022 hålls i Qatar. Ända sedan emiratet vann Fifa-omröstningen har beslutet varit omdebatterat.

Mästerskapet kommer att spelas i en sommarhetta som uppnå 50 grader, Qatar har anklagats för att vara en slavstat och VM 2022 beräknas kosta 1 440 miljarder kronor.

Fifa-presidenten Sepp Blatter erkände nyligen att det var ett misstag att låta Qatar arrangera VM. Men för några veckor sedan slog den allra största bomben ned. The Sunday Times kom över en miljon hemliga dokument som påstås visa hur Qatar mutade till sig mästerskapet.

"Har kunnat bevisats"

– Vetskapen om att det här inte bara är rykten, utan att det har kunnat bevisats, och nu så går ju Sunday Times ut och påstår att de har klara bevis för att en korruption har ägt rum, säger Lennart Johansson till EFN.se.

Den tidigare Uefa-presidenten går till hårt angrepp och menar att Qatar aldrig hade tilldelats mästerskapet utan mutor.

– Nej, så är det det. Det är inte rykten och påståenden, utan det är bevis som har framlagts om jag är rätt underrättad. Och ingen har motsagt detta. Blatter har ju valt att kalla engelsmännen för rasister och för att en ilska där som är oerhörd.

EFN: Det verkar ju vara en konstruktiv motreplik?

– Från hans (Blatter) sida är den ganska vanlig, ett vanligt sätt att reagera, säger Johansson som tycker att Qatar borde fråntas mästerskapet.

– Jag tycker man ska ompröva det beslutet. Jag ser ingen annan lösning. För konsekvenserna annars blir att folk tappar förtroende för oss.

"Såg bruna kuvert"

Johansson var Uefa-president mellan 1990 och 2007. 1998 kandiderade han till Fifa-president men förlorade duellen mot Sepp Blatter och Johansson är övertygad om att valet inte gick helt rätt till.

– Människor i min närhet, sådana som jag har jobbat ihop med i 20 år, som jag känner väl, ansåg sig kunna bevisa att det var mutor som gjorde att det blev ett annat resultat än vad det verkligen skulle ha blivit. De såg bruna kuvert som lämnades över till höger och vänster.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.