Berisha: ”De ville verkligen ha mig”

Svenska superlöftet om tiden i Roma – och nya klubben

I måndags skrev han på låneavtalet med Roma.

Nu väntar ett år i Panathinaikos för Valmir Berisha, 18.

– Det är en rejäl dörr som har öppnat sig för mig, säger han.

Efter skytteligasegern i U17-VM hamnade Valmir Berisha i Roma. I måndags blev det klart att anfallaren lånas ut till grekiska Panathinaikos.

– Det kändes rimligt. Det är inte den bästa ligan i världen, men den håller ändå hög klass. De kvalade till Champions League, får spela Europa League. Det är en storklubb, säger Berisha.

– Tränaren och jag fick bra kontakt, han ville verkligen ha mig, berättade hur han tänkte runt mig.

”Gillar svenska spelare”

Vad sa han?

– Han vill gärna satsa på unga spelare, han gillar svenska spelare också, sa han, haha. Marcus Berg har ju gjort skitbra ifrån sig sedan han kom, det är bra för svenskar. Tränaren tycker om hur jag spelar, han tror att jag kommer att passa bra i laget, passar bra in i spelplanen.

Marcus Berg skadade sig nyligen, blir borta några månader. Ersätter du honom?

– Det kan jag inte riktigt ge svar på nu. Jag hade hoppats på att kanske få spela med Berg, ett svenskt anfallspar hade varit häftigt. Nu blev det som det blev, jag visste att det var två-tre anfallare före mig. Mladen Petric har skadat sig och blir borta i några veckor, och så har Berg skadat sig. Så det är en rejäl dörr som har öppnat sig för mig.

– Samtidigt är det otur. Jag hade kunnat lära mig mycket av Berg, han hade kunnat komma med tips. Och så hade det varit roligt om hans succé fortsatt.

”Det var lite skitsnack”

I Roma blev det spel med Primavera-laget, han fick bara sitta på bänken i A-laget i några matcher. Trots inget spel i Serie A har Berisha lärt sig en hel del.

– Jag har blivit starkare mentalt, nu klarar jag av att höra skitsnack när det inte går bra. Det var lite skitsnack i omklädningsrummet, men jag kunde mer italienska än vad italienarna trodde, haha, säger Berisha.

– När man blir bänkad i en Primavera-match, hur fan ska man ta det? Man går från ungdomsfotboll i Sverige till ungdomsfotboll i Italien och blir bänkad, sådant har gjort mig starkare mentalt. Då kan det bli så att man försvinner helt och hållet. Men sedan blev jag uttagen i landslaget, gjorde mål för U19-landslaget i Elite Round, mot bland annat Italien. Efter det fick jag mer respekt i omklädningsrummet.

”Det är kaos”

När får vi se dig i grekiska ligan?

– Allt beror på mig. Jag får fokusera på att göra så bra som möjligt på träningarna. Det spelar ingen roll vad du heter, hur gammal du är, presterar du så får du din chans.

I Panathinaikos finns också svensken Emir Bajrami. Han har berättat för Berisha vad som väntar när han kliver in på hemmaarenan Apóstolos Nikolaidis.

– Han sa att det är kaos, haha.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.