Så ska de knäckas

FOTBOLL

Titta Hamrén, här ska ni attackera

Foto: Titta Hamrén, här ska ni attackera... Klicka på bilden för större version.

Världens näst bästa landslag, med 17 raka kvalsegrar – har de några svagheter alls?

Jodå.

Den som söker, han finner.

– Det är klart att det går att straffa Holland också, säger Andreas Isaksson.

Foto: Andreas Isaksson ska hålla tätt bakåt, och framåt ska Blågult hitta Hollands svagheter.

Oavgjort kan räcka för en direktplats men ska Sverige vara helt säkra att nå sommarens EM-fest – och slippa ett ovisst playoff, då krävs seger på tisdag. Men att besegra Holland har inte många lyckats med senaste åren. Den holländska segermaskinen är så beryktad att förbundskapten Erik Hamrén glömt bort deras senaste förlust. Efter gårdagens träning höll han en pratstund med ett pojklag som besökte Råsunda.

– Vi ska möta Holland, det är världens näst bästa lag, de har inte förlorat en enda match på fyra år. Fyra år! förklarade Hamrén inlevelsefullt.

Då räcktes en liten hand upp:

– VM-finalen då?

Förbundskaptenen fick backa men på sätt och vis har han rätt: det krävs att Sverige utnyttjar alla små svagheter som går att finna i Hollands landslag.

Till exempel orutinerade målvakten Michel Vorm som endast gjort 8 A-landskamper och beskrivs som osäker på inlägg och hörnor.

Dålig i luftspelet

– Det är en rätt komplett målvakt. Det är väl luftspelet i så fall om man ska ta fram något, i och med att han inte är så lång. Det är en bra målvakt som gjort det bra i Swansea men inte spelat så många landskamper, säger Andreas Isaksson, till vardags PSV Eindhoven.

Ytorna som uppstår framför och bakom de holländska ytterbackarna Gregory van der Wiel och Erik Pieters lyfts också upp av ”Hollandsvenskarna”.

– Deras ytterbackar tokkör ju. Det är klart att där finns det ytor. Det kommer att finnas ytor mot Holland eftersom de spelar som de gör. Och deras yttermittfältare kommer att sacka efter i försvarsspelet. Offensivt är de hur bra som helst. Men defensivt sliter de inte ihjäl sig, säger Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar.

”Ingen raket”

Även centrale mittfältaren Kevin Strootman får en liten känga.

– Det är ingen raket. Men han är jävligt bra med boll, smart och bra passningsspelare, menar AZ:s Rasmus Elm som även lyfter fram den holländska arrogansen:

– Förhoppningsvis kan vi utnyttja det lite, smälla på dem i början så de undrar ”vad händer här?”.

Holland har ett man-man-influerat försvarsspel, mittbackarna Joris Mathijsen och Jeffrey Bruma är inte heller några ”raketer”. Enligt Pontus Wernbloom har de problem att försvara sig mot löpningar från mittfältet.

– Det blir sjukt jobbigt om det kommer mycket löpningar från mittfältet och ytterbackarna. Jag vet hur det kan vara då vi spelar man-man i AZ, säger Wernbloom.

ARTIKELN HANDLAR OM