– Jag trodde att jag hade dödat honom

avPierre Wingren

Publicerad:
Uppdaterad:

Chris Mavinga visste inte om han ville spela vidare

Det var i den belgiska ligamatchen mellan Standard Liege och Racing Genk som Mehdi Carcela fick en spark i huvudet – och föll medvetslös till marken.

Genks spelare Chris Mavinga mår dåligt efter incidenten.

– Jag vill säga honom att det verkligen inte var med meningen. Jag lider mycket med honom, säger han.

Racing Genk har vunnit den belgiska ligan, staden och spelarna har givetvis firat lagets fina framgång.

Men i all guldglädje finns det även ett uns av obehag. Det var i ligafinalens första halvlek mellan Racing Genk och Standard Liege som marockanen Mehdi Carcela skadades allvarligt.

Standards mittfältare stormade fram längs högerkanten när Genk-spelaren Chris Mavinga skulle sparka bort bollen. Men han träffade aldrig bollen, i stället sänkte han Carcela med en brutal spark. Spelaren föll till marken och låg livlös på plan när paniken bröt ut.

"Trodde jag dödat honom"

Domaren blåste för frispark och varnade Chris Mavinga efter incidenten. När medspelarna rusade fram till 22-åringen insåg alla allvaret. Mehdi Carcela var inte kontaktbar och han var blodig i ansiktet.

– Det var verkligen inte med meningen, jag såg honom inte. Jag hatade det och var tveksam till om jag skulle kunna spela vidare över huvud taget. Jag trodde att jag hade dödat killen. Det var hemskt, säger Chris Mavinga till Het Nieuwsblad.

Mehdi Carcela låg orörlig på gräsmattan när flera spelare föll i gråt. De första läkarna som kom fram till honom vevade frenetiskt in en bår. Carcela fördes direkt till sjukhuset i Genk.

– Jag kunde inte njuta av guldfirandet och på kvällen kunde jag inte somna. Det enda jag såg var Carcelas blodiga ansikte, säger Mavinga till Het Nieuwsblad.

Matchen spelades vidare efter skräckskadan, och slutade till sist 1-1.

Flertalet frakturer

Under natten flyttades Mehdi Carcela till Universitetssjukhuset i Liege. Väl där kunde läkarna undersöka honom ordentligt och komma med lugnande besked.

– Han har tur som inte har fått några hjärnskador. Jag kommer att operera honom nästa onsdag. Om allt går som det ska kan han träna igen inom två månader, säger läkaren Daniele Nardella till Het Nieuwsblad.

22-åringens föräldrar besökte honom under natten, tillsammans med representanter från klubben. Men lagkamraterna får vänta med sitt besök då Carcela har drabbats av en kraftig hjärnskakning och måste vila.

– Han har inte en utan flera ansiktsfrakturer, ovankäken, näsan, kindben, ögonhålan. Frakturerna liknar de som man får om man frontalkrockar med en bil när man kör i 50 kilometer i timmen, säger Daniele Nardella till Het Nieuwsblad.

Trots hjärnskakningen och de många frakturerna hoppas läkaren att Mehdi Carcela kommer att bli som förr igen.

– Ansiktet är givetvis den mest exponerade delen av kroppen. Rent estetiskt kan vi få honom att se ut som vanligt igen. Men andra bieffekter kan alltid uppstå. Just nu har han tappat luktsinnet och det är möjligt att han aldrig får tillbaka det, säger han till tidningen.

I dag ska Carcela undersökas än en gång, om de inte upptäcker några allvarliga skador då kan han få lämna sjukhuset innan det är dags för operation.

Publicerad: