Damlandslaget kan ha spelat med killar

FOTBOLL

Fifa: Vi jobbar med saken

Foto: SCANPIX, BILDBYRÅN

Ekvatorialguineas landslag anklagas enligt BBC för att ha spelat med män i sitt damlandslag.

Fifa har startat en utredning inför årets VM men 21-åriga anfallaren Genoveva Anonma är rasande över anklagelserna.

– Jag har redan blivit testad, vilket jag tycker är förnedrande, säger Anonma.

Regerande mästaren Ekvatorialguinea förlorade finalen i Afrikanska mästerskapen mot Nigeria 2010 med 4-2. Efter matchen anklagade finalmotståndarna landet för att ha spelat med män.

”Spelade med minst två män”

– Precis som de gjorde 2008 spelade Ekvatorialguinea med minst två män. Afrikanska fotbollsförbundet måste agera omedelbart. Om allting kommer fram i Tyskland (vid fotbolls-VM i år) kommer det att bli oerhört pinsamt för Afrika, sade Nigerias coach Eucharia Uche till BBC.

Historien påminner om sydafrikanska 800-meterslöperskan Caster Semenya som skapade stor debatt när hon anklagades för att vara man efter VM-guldet 2009. När fotbolls-VM:s arrangörer i dag var i Norge för att göra reklam för turneringen kom frågan återigen upp och Fifa avslöjade då att de undersöker anklagelserna.

– Fifa är självklart medvetna om ryktena. Det här är känsligt men vi jobbar med saken, säger en representant till norska TV2.

Trio pekas ut

Tre spelare ur laget pekas ut: systrarna Salimata Simpore (23 år) och Biliguisa Simpore (25) samt anfallaren Genoveva Anonma (21). Klagomål har även kommit in från Sydafrika och Ghana mot trion.

– Det räcker att du har fysisk kontakt med dem på planen för att veta att de är män, säger Ghanas försvarare Diana Amkomah.

Genoveva Anonma är rasande över anklagelserna.

– Jag hörde det först 2006 och sedan 2008. Jag har redan blivit testad, vilket jag tycker är förnedrande. De här anklagelserna kommer eftersom jag är snabb och stark, men jag vet att jag definitivt är en kvinna!