Officiellt: Allardyce tar över Everton

Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

Högt ställda förväntningar i somras, kris nu.

Nu meddelar Everton att Sam Allardyce får uppdraget att leda laget.

Efter sommarens transferbravader sades Everton utmana toppen. Romelu Lukaku hade visserligen sålts till Manchester United, men för pengarna hade bland annat Jordan Pickford, Michael Keane och den förlorade sonen Wayne Rooney anlänt.

Men Everton fick en katastrofal inledning på säsongen. Efter fem förluster på de nio första Premier League-omgångarna och fiasko i Europa League fick Ronald Koeman därför sparken 23 oktober.

Nu har hans ersättare - efter många om och men - utsetts. Everton bekräftar på sin hemsida att Sam Allardyce kommer att ta över rodret från interimtränaren David Unsworth. ”Big Sam” kommer att anlända till träningsanläggningen Finch Farm i kväll för att slutföra avtalet.

Stor erfarenhet

Allardyce har en lång tränarkarriär bakom sig. Bolton Wanderers och Newcastle United har bland annat blivit Blackburn Rovers och West Ham. 63-åringens senaste managerjobb var i Crystal Palace som han tog över efter skandalen som förbundskapten för det engelska landslaget.

I maj avgick han dock från jobbet i Palace med motiveringen att han ville få mer tid för familjen. Då sa han att han inte hade för avsikt att ta något nytt klubbtränarjobb i framtiden, men nu återvänder han alltså till sidlinjen.

Everton ligger på 16:e plats i Premier League inför kvällens match mot West Ham. I den matchen kommer Unsworth att leda laget.

Bästa målskyttarna i Premier Leagues historia 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM