Här är läget inför avgörandet i cupen

FOTBOLL

GUIDE: Det krävs av lagen för att ta en kvartsfinalplats

Foto: AIK möter Falkenberg i dag.

Två omgångar spelade. En omgång kvar.

I helgen går svenska cupens gruppspel in på sin sista omgång. Åtta grupper gör upp om åtta kvartsfinalsplatser. Det här är förutsättningarna i varje grupp inför helgens avgörande.

✓ Grupp 1

Tabellen just nu:

1) IFK Norrköping 6p (+5)

2) Jönköping Södra 3p (0)

3) Athletic FC United 3p (0)

4) Östersunds FK 0p (-5)

Sista omgången:

Östersund–Athletic (Söndag, 14:00)

IFK Norrköping–J-Södra (Söndag, 14:00)

Kommentar:

De svenska mästarna har gett sig själva ett utmärkt utgångsläge och behöver bara en poäng hemma mot Jönköping för att säkra kvartsfinalsplatsen. IFK kan även gå vidare vid förlust, så länge man inte förlorar med mer än fem mål mot J-Södra, alternativt att Athletic vinner borta i Östersund och tar in fem måls skillnad.

■ ■ ■

✓ Grupp 2

Tabellen just nu:

1) Halmstads BK 6p (+5)

2) IFK Göteborg 2p (0)

3) IK Frej 1p (-2)

4) Degerfors IF 1p (-3)

Sista omgången:

Degerfors–Frej (Söndag, 16:00)

IFK Göteborg–Halmstad (Söndag, 16:00)

Kommentar:

Halmstad har redan säkrat kvartsfinalsplatsen och har endast en eventuell hemmaplansfördel att spela om när man åker till Göteborg. Cupmisslyckandet är redan ett faktum för regerande svenska cupmästaren IFK Göteborg, som får se matchen mot Halmstad som en del av försäsongsträningen inför allsvenska starten.

■ ■ ■

✓ Grupp 3

Tabellen just nu:

1) AIK 6p (+7)

2) Falkenbergs FF 4p (+2)

3) Varbergs BoIS 1p (-1)

4) Tenhults IF 1p (-8)

Sista omgången:

Varberg–Tenhult (Lördag, 14:00)

AIK–Falkenberg (Lördag, 14:00)

Kommentar:

AIK mot Falkenberg blir en direkt avgörande match om kvartsfinalplatsen, där AIK har både hemmaplansfördel och ett tvåpoängsförsprång till hallänningarna. Efter målkalaset mot Tenhult har dessutom AIK ett ypperligt läge vid seger att bli en av de fyra bästa gruppettorna. Falkenberg behöver vinna i Stockholm för att vinna gruppen.

■ ■ ■

✓ Grupp 4

Tabellen just nu:

1) Kalmar FF 6p (+3)

2) IF Elfsborg 4p (+1)

3) IFK Värnamo 1p (-1)

4) Assyriska FF 0p (-3)

Sista omgången:

Assyriska–Värnamo (Lördag, 16:00)

Elfsborg–Kalmar (Lördag, 16:00)

Kommentar:

Elfsborgs två matcher i gruppspelet har varit stora målkalas. Både framåt och bakåt. I och med det överraskande poängtappet borta mot Värnamo senast behöver Elfsborg en seger hemma mot Kalmar, som har pole position inför avgörandet. Kalmariterna säkrar kvartsfinalplats vid seger eller oavgjort i Borås.

■ ■ ■

 ✓ Grupp 5

Tabellen just nu:

1) Malmö FF 6p (+4)

2) IK Sirius 3p (0)

3) GIF Sundsvall 3p (0)

4) Ängelholms FF 0p (-4)

Sista omgången:

Sirius–Ängelholm (Lördag, 14:00)

Malmö FF–Sundsvall (Lördag, 14:00)

Kommentar:

Mycket ska till för att ett europajagande MFF inte ska spela kvartsfinal. Så länge man tar poäng mot långväga gästerna Sundsvall hemma i Skåne går man vidare. Vid en förlust krävs det att Sirius vinner med stor marginal hemma mot ett avhängt Ängelholm, alternativt att Sundsvall vinner med mer än två mål, för att Malmö ska tappa förstaplatsen.

■ ■ ■

 ✓ Grupp 6

Tabellen just nu:

1) Hammarby IF 4p (+2)

2) Syrianska FC 4p (+1)

3) Djurgårdens IF 3p (0)

4) Ljungskile SK 0p (-3)

Sista omgången:

Ljungskile–Syrianska (Söndag, 14:00)

Djurgården–Hammarby (Söndag, 14:00)

Kommentar:

En minst sagt högintressant sista omgång, där tre lag gör upp om kvartsfinalplatsen. Det blir inte mindre spännande av att två av lagen är Djurgården och Hammarby. Och att de dessutom spelar mot varandra på ett fullsatt Tele2 Arena i slutomgången. För DIF kan det räcka seger. För Hammarby kan det räcka med oavgjort. Allt beror egentligen på en match i Ljungskile, där Syrianska har möjlighet att chocka Stockholmsduon och ta kvartsfinalplatsen vid en bortaseger. Om Hammarby vinner behöver Syrianska vinna med två mål mer än "Bajen" för att gå om målskillnadsmässigt. Med andra ord är det upplagt för stor dramatik.

■ ■ ■

Grupp 7

Tabellen just nu:

1) BK Häcken 4p (+4)

2) Gefle IF 3p (+1)

3) FC Trollhättan 3p (-3)

4) IF Brommapojkarna 1p (-2)

Sista omgången:

BP–Trollhättan (Lördag, 14:00)

Häcken–Gefle (Lördag, 14:00)

Kommentar:

Även i grupp 7 är det ytterst spännande och öppet med tre lag inblandade i kampen om avancemang. Allsvenska Häcken och Gefle möter varandra i en mer eller mindre avgörande drabbning på Bravida Arena. Häcken är garanterat vidare vid seger. Vid oavgjort krävs det att Trollhättan inte vinner på Grimsta IP. Gefle behöver vinna för ordna ett kvartsfinalsavancemang, förutsatt att Trollhättan inte också vinner och dessutom gör det med en hel del mål mot ett redan utslaget BP.

■ ■ ■

Grupp 8

Tabellen just nu:

1) Helsingborgs IF 6p (+3)

2) Örebro SK 4p (+2)

3) BK Forward 1p (-1)

4) Gais 0p (-4)

Sista omgången:

Gais–Forward (Lördag, 14:00)

Helsingborg–Örebro (Lördag, 14:00)

Kommentar:

Här är förutsättningarna enkla. Två allsvenska lag gör upp om kvartsfinalsplatsen. Henke Larssons Helsingborg går vidare vid seger eller oavgjort hemma på Olympia. Örebro behöver en bortaseger för avancemang, i och med poängtappet i derbyt mot Forward i första omgången.