Ge oss en bragd, Sverige

Publicerad 2016-11-11

Ja, det här kan vara tidernas utmaning för ett svenskt landslag

Ett nytt, ungt landslag brandskattat på nyckelspelare, stjärnor och rutin.

Mot EM-finalisterna med ett koppel världsstjärnor.

VM-kvalet mot Frankrike kan vara tidernas svåraste utmaning för ett svenskt fotbollslandslag sett till styrkeförhållandena.

– Jag tror alltid att det lag jag tränar ska vinna, säger Janne Andersson.

Efter EM tackade Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och Kim Källström för sig och Sebastian Larsson har gått långtidsskadad. I helgen slängde tre rutinerade spelare till från EM-elvan in handduken på grund av skador: Mikael Lustig, Martin Olsson och Marcus Berg.

Då ersättarna knappt varit med i landslaget före denna höst ger det ett nettotapp på cirka 400 landskamper bara i startelvan.

Detta nya, orutinerade landslag, med spelare från små klubbar i Europa eller bottenlag i stora ligor, ställs mot ett Frankrike med i stort sett hela den elva som spelade EM-final i somras och som är till bredden fylld med storstjärnor från de största klubbarna.

Tuffare än 1994, 2000 och 2008

Är det någon spelare som imponerat extra på dig?

– Det är världsklasspelare på varje position. Spelare som Griezmann och Pogba är suveräna. Men även Matuidi är en fantastisk fotbollsspelare, säger Jakob Johansson.

Tittar vi på styrkeförhållandena har ett svenskt fotbollslandslag kanske aldrig ställts inför en svårare utmaning. Blivande mästarna Brasilien i VM 1994? Då hade vi ett lag som hade spelat EM-semifinal två år tidigare.

Blivande finalisterna Italien i EM 2000? Knappast med spelare som Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Patrik Andersson i elvan.

Blivande mästarna Spanien i EM 2008 eller Tyskland i VM-kvalet 2012? Då hade vi i alla fall Zlatan Ibrahimovic.

Sveriges mest rutinerade spelare, Andreas Granqvist, kan inte komma på att styrkeförhållandena varit så stora någon gång i en landskamp där han figurerat.

– Nej, det kanske det inte har med tanke på att vi möter ett Frankrike som är i riktigt bra form och för mig kanske topp-tre i världen. På papperet är det ett mycket orutinerat lag mot ett världslag. Men vi har en tro på oss själva, säger lagkaptenen.

Nej, svenskarna har förstås inte gett upp på förhand även om oddsen verkligen är emot dem.

Janne Andersson: Jag har en tro

– Jag tror alltid i alla fotbollsmatcher som jag ställt upp i under min 31-åriga tränarkarriär att det lag jag tränar ska vinna. Det tror jag inför den här matchen också. Sedan inser jag att det är en svår match mot ett väldigt, väldigt bra lag. Det krävs att alla ligger på personbästa, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Varför skulle vi inte kunna göra det? Jag har en tro på att vi kan göra ett bra resultat i morgon (i dag).

Vad talar för Sverige, Jakob Johansson?

– Kollektivet. Historiskt sett är vi ofta väldigt, väldigt bra som underdogs, när folk inte tror att vi ska lyckas. Det är då vi kliver fram som ett lag.

Frankrike-Sverige sänds i Kanal 5 i kväll – avspark 20.45!