Fotboll

Johan Cruyff är död

Av: 

Fredrik Jönsson

Marie Carlsson

FOTBOLL

En av världens främste fotbollsspelare genom tiderna, Johan Cruyff, har avlidit.

Den tidigare nederländske stjärnan led av lungcancer och blev 68 år gammal.

– Han byggde upp totalfotbollen som alla har pratat om, säger förre landslagsspelaren Ove Kindvall.

"Den 24 mars 2016 avled Johan Cruyff (68) stillsamt i Barcelona, omgiven av sin familj efter en tuff kamp mot cancer. Det är med stor sorg vi ber er att respektera familjen under deras sorgearbete", står det i ett uttalande på Cruyffs officiella hemsida.

Johan Cruyff, född i Amsterdam, anses som landets – och en av hela världens – främste fotbollsspelare någonsin. Han gjorde 240 matcher för Ajax och 143 matcher för Barcelona innan han flyttade till USA. 1974 ledde han Nederländerna till VM-final och utsågs till turneringens bäste spelare.

”Det var tvärtom för mig”

– Det är tråkigt att höra att en sådan stor spelare har gått bort. Under mina år i Holland var han den största. Han styrka var att passera motståndaren, med dribblingar eller passningar. Sedan gick han vidare och blev tränare, i Ajax och Barcelona. Han byggde upp totalfotbollen, säger Ove Kindvall, som spelade för holländska Feyenoord 1966-71.

Hur var han vid sidan av planen?

– Han var trevlig. Vi träffade ett antal gånger i Amsterdam. Han ville alltid att de skulle spela på hans sätt, så han fick en del fienden eftersom han aldrig gav sig. Han visste vad han ville och om folk inte höll med honom blev han sur.

Men ni kom bra överens?

– Ja. Det var tvärtom för mig. Jag var till och med nere i Barcelona när han var tränare där. Då presenterade han mig för hela truppen och sa till hjälptränaren att hålla i träningen då jag var där. Så vi var bra vänner.

"Klena ben, lång och rank"

Han beskrevs ofta som ett spelgeni – snabb i både huvud och fötter. I en artikel i Aftonbladet från 1972 står det bland annat:

"Han har klena ben, han är lång och rank. Han har inte de fysiska resurserna att leka murbräcka. Men ändå blev han, en spelare från lilla Holland, korad till den bäste i Europa. Före kända stjärnor som Mazzola, Italien, Best, Nordirland och Beckenbauer, Västtyskland – tre storheter från tre stora nationer."

Johan Cruyff fick ta emot Ballon d'Or, priset till Europas bästa fotbollsspelare, tre gånger – och var den förste som lyckades med den bedriften.

Cruyff avslutade karriären i Feyenoord 1984, men han har levt vidare i fotbollsvärlden efter det. Efter karriären har han tränat både Ajax och Barcelona innan han avslutade som ledare för Kataloniens landslag.

"Jag kommer att vinna"

I oktober förra året fick Cruyff beskedet att han hade drabbats av lungcancer. Men han höll modet uppe.

– Jag känner att jag leder med 2–0 i matchen, jag kommer att vinna (mot cancern), sa han i februari enligt BBC.

Han var ett stort fotbollsfan till slutet. I måndags skrev han på Twitter:

"Vill berömma PSV för hur de kämpade mot Atletico och Ajax för att de drog nytta av det."

Under torsdagen tog kampen mot lungcancern slut. Cruyff avled i sitt hem, 68 år gammal. Efter beskedet hyllas han över hela världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Världen hyllar Cruyff

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!