Prisad Berglund vill ta chansen i försvaret

FOTBOLL

LODZ. Det svenska mittbacksparet är splittrat.

Emma Berglund – som nyligen tog plats i årets Champions League-lag – tänker nu ta chansen när hon får den.

– Jag vill stärka mina aktier inför OS, säger Rosengårdskaptenen.

Foto: Emma Berglund

Sveriges startelva kommer skilja sig rejält från den som spelade förra EM-kvalmatchen mot Slovakien i början av april.

Lotta Schelin är tillbaka från start samtidigt som laget har tvingats bygga om helt i mittförsvaret på grund av Nilla Fischers 'nej tack' och Linda Sembrants skada.

Enligt kvällens sista träning inför matchen i polska Lodz blir det ändå ett samspelt mittlås – i Rosengårds lagkapten Emma Berglund och klubbkamraten Amanda Ilestedt, som nyligen tagit sig tillbaka från en ryggskada.

"Höja mina aktier"

– Jag vill verkligen visa det jag kan för att stärka mina aktier inför OS. Den inställningen hade jag redan innan jag ens visste att Fischer skulle tacka nej, säger Berglund.

Att hon får en lagkamrat bredvid sig tycker hon känns bra.

– Det känns bara positivt att slängas in i en sådan här match och veta var vi har varandra.

Sverige har än så länge inte släppt in ett enda mål i EM-kvalet, men någon press över att hålla upp den statistiken känner 27-åringen inte.

– Inte press, men lite mer stolthet att vi såklart inte vill förändra den siffran. Men Polen är en av de största motståndarna i vår kvalgrupp. Att komma hit och knäppa de på nosen vore skönt, säger Berglund som nyligen togs ut i årets Champions League-lag – trots att Rosengård åkte ut redan i kvartsfinal.

– Mm, vad hände där!?

"Får vara stolt"

Blev du paff?

– Ja! Jag har inte tänkt på sånt där tidigare, men det känns ju såklart jättekul när vi inte gick så långt heller. Det har rullat in lite gratulationer, så jag får väl vara stolt och glad.

Sundhage har också pratat om att det märks att du tar större ansvar i klubblaget. Känner du att du utvecklats ytterligare i år?

– Ja, det har blivit så naturligt. Förra året var första säsongen och nu har jag känt in mig i klubben och blivit bekväm. Att jag dessutom fått äran att bli lagkapten gör att man tar lite extra ansvar på och utanför planen. Jag kan tänka mig att hon ser skillnad och hoppas att hon gör det. Det är meningen.

Magdalena Ericsson ser ut att ta platsen som vänsterback – där Linköpingsförsvararen Jonna Andersson spelade senast.

ARTIKELN HANDLAR OM