"Är bara ute efter att lura folk på pengar"

Publicerad 2016-06-07

Svenskar kan sitta på värdelösa EM-biljetter

Flera svenskar kan ha köpt ogiltiga EM-biljetter.

Marknadssajten Viagogo säljer matchbiljetter i andra hand trots att dessa måste uppvisas tillsammans med giltig ID-handling vid arenanorna i Frankrike.

– De är bara ute efter att lura folk på pengar, säger Svenska fotbollförbundets biljettansvarige Lena Danielsen till Expressen.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Tusentals svenskar väntas vallfärda till EM i sommar, men flera av dem kan ha stött på oväntade problem.

Det är Expressen som skriver att de som har fått tag i biljetter via tredjepartssäljare kan bli nekade inträde till arenorna i Frankrike.

På marknadssajten Viagogo går det att köpa matchbiljetter från andra privatpersoner.

"Inte tillåtet sälja biljetter vidare"

Lena Danielsen, biljettansvarig på Svenska Fotbollförbundet, hävdar dock att dessa biljetter är värdelösa när de köps i andra hand. Detta eftersom de måste uppvisas tillsammans med giltig ID-handling.

– Det är inte tillåtet att sälja biljetter vidare. Det är ingen annan än Uefa som har rätten att hantera biljetter. Alla biljetter är personliga, det kommer att finnas både ID-kontroll och biljettkontroll på plats. Och det går inte att ändra namn på biljetterna, säger hon till Expressen.

Ger en annan bild

Viagogo påstår dock att detta inte stämmer. Sportbladet har varit i kontakt med en kund som ställde frågan "Kan jag köpa några biljetter som har någon annans namn på dem?" till sajten.

Svaret blev följande:

"Ja, viagogo tillåter tredjepartssäljare, inklusive privatpersoner, att sälja biljetter via vår plattform. I vissa fall kan den ursprungliga köparens namn stå på dina biljetter. Biljetterna är giltiga. Ditt namn behöver inte vara samma som det som står på biljetterna för att du ska komma in på evenemanget".

Ren lögn, enligt Lena Danielsen som hänvisar till både till förbundets och Uefas hemsida där det framgår att vidareförsäljning inte är tillåten.

– De (Viagogo) är bara ute efter att lura folk på pengar. De struntar väl i det. Men det är bara att läsa Uefas regler. Och med tanke på hur läget är i Frankrike kommer de att sätta säkerheten först, det har Uefa sagt hela tiden.