Lagerbäck: Det här laget är speciellt

avPeter Wennman, Robert Laul

1 av 3 | Foto: Pontus Orre

NICE. Åttondelsfinalen mot England är Islands fjärde match i EM.

För fjärde gången startar Lars Lagerbäck med exakt samma startelva.

– Det här laget är speciellt. De känner varandra så väldigt bra. De har spelat ihop sedan ung ålder, säger Lagerbäck.

Island gick in EM med en startelva och den håller de fast vid. Inga ändringar alls för fjärde matchen i rad.

I England startar Roy Hodgson med Raheem Sterling till vänster trots att han blev utbytt och utbuad mot Wales.

Daniel Sturridge är också en överraskning i Hodgsons 4-3-3-elva, båda spelarvalen kan ses som vapen för att dyrka upp ett Lars Lagerbäcks kompakta Island.

Det är verkligen skilda världar som möts: På Island bor drygt 300 000 invånare – i England närmare 60 miljoner.

– Det är mycket prat om siffror. Men så vitt jag vet är vi lika många på planen. Elva från England, elva från Island, sa Wayne Rooney igår.

En del av försnacket har också handlat om det som kallas "Codfish war" – ”Torskkrigen” – som pågick mellan 1948 och 1976 i Nordatlanten och gällde fiskerättigheter. Om det verkligen rörde sig om krig diskuteras fortfarande men det handlade om väpnade mellanstatliga konflikter.

”De är Islands armé nu”

Britterna fiskade torsk i isländska vatten, och Island svarade med militärt med patrullbåtar som angrep brittiska trålare innan konflikten kunde lösas på diplomatisk väg. Det hettade särskilt till i slutet av 1950-talet och två gånger under 1970-talet: Det första torskkriget, (1958-61), det andra (1972-73) och det tredje (1975-76).

”Torskkrigen” kom också upp under det nyligen avslutade presidentvalet på Island, där vinnande kandidaten Gudni Johannesson anklagades av motståndaren David Oddsson för att ha en alltför opatriotisk syn på det gamla kriget.

EM-åttondelsfinalen mellan Island och England är en match inget av lagen vill förlora (”Det fjärde torskkriget”), och på presskonferensen inför matchen frågade Sportbladet hur spelare och ledare ser på den delen av Islands historia.

– Det är enda gången Island har gått till krig. Vi är för få för att ha en armé, vi skulle enkelt bli besegrade om vi drog ut i strid sett till antalet stridsdugliga, säger Islands andre förbundskapten Heimir Hallgrimsson.

Och tillägger:

– De här killarna är Islands armé nu. Det är därför alla stöttar de här spelarna.