Raiola: Därför blir det inget OS-spel

FOTBOLL

Agenten: ”I klubblaget kan han spela till han är 40”

1 av 2

NICE. Det var inte bara nej till svenska landslaget utan även till OS-spel från Zlatan Ibrahimovic.

– Det är inte rätt av en spelare att kräva ledigt från sin klubb för att spela i OS, säger Mino Raiola.

– Jag kände inte till det här beslutet, säger Håkan Ericson.

Foto: Mino Raiola.

Även om många har haft det på känn var det ändå överraskande på sättet som Zlatan Ibrahimovic meddelade att han slutar i svenska fotbollslandslaget så fort EM är över.

Ett beslut som Ibrahimovics agent Mino Raiola känt till ett tag.

Har du försökt att övertala honom?

– Nej, varför? Zlatan är inte den man övertalar hur som helst. Han känner sig själv bäst, är 34 år och tycker det är dags att släppa fram andra spelare i landslaget, säger Raiola till Sportbladet.

Visste inte om

Vid presskonferensen meddelade Zlatan också att beslutet innebär att han inte kommer spela i OS för Sverige.

Något som OS-förbundskaptenen Håkan Ericson inte hade fått besked om i förväg.

– Jag har hållit dörren öppen så länge som möjligt men inte pratat mer med Zlatan. Beskedet kommer inte som en chock, men jag hade hoppats in i det längsta, säger Håkan Ericson till Sportbladet och undrar sedan:

– Har Zlatan gått ut med det officiellt i dag?

Ja.

– Ok, det är inget som jag har fått information om.

Mino Raiola ger fler möjliga förklaringar bakom OS-nejet.

Varför blir det inget OS för Zlatan?

– Det är egentligen något som han borde få svara på själv. Men klubbarna inleder sina förberedelser i juli och augusti. Att då ha en OS-turnering är inte speciellt bra för de största spelarna.

– Som spelare kan man uttrycka önskemålet att få vara med i OS, men jag tycker inte det är rätt agerat av en spelare. Spelaren får betalat av klubben, är en stor investering och intresset är stort kring honom. Då är det inte rätt att vara borta i början av säsongen, säger Raiola.

Blir mötet med Belgien Zlatans sista match i svenska landslaget?

– Det blir tufft för Sverige. Spelare för spelare har Belgien ett av de bästa landslagen i EM. Men i fotboll vinner inte alltid det bästa laget.

Kommer Zlatan vara ännu mer inspirerad efter dagens besked?

– Nej. Zlatan ger alltid 120 procent.

Raiolas bästa Ibra-minne

Vilket är ditt bästa minne med Zlatan i svenska landslaget?

– Matchen mot Holland när Svenska fotbollförbundet firade 100 år.

För de som inte minns så var det matchen när Zlatan Ibrahimovic gick in mycket hårt i en närkamp med Rafael van der Vaart, då lagkamrat och lagkapten i det Ajax som Ibrahimovic ville lämna för en flytt till Juventus 2004.

– Det var matchen då Zlatan helt ändrade attityd och förstod att det inte finns några vänskapsmatcher, säger Raiola bestämt.

Borde Svenska fotbollförbundet ta tillvara på Zlatan i någon funktion?

– Det är upp till dem. Det finns en enorm respekt mellan förbundet och Zlatan nu för tiden. Det är en 360 graders helomvändning jämfört med hur det var i början av hans karriär.

– Men jag tror inte på idén att ofta placera tidigare spelare i olika funktioner. Det gör sjuka organisationer som Fifa och Uefa bara mer incestuösa. Bara för att du är en bra häst innebär det inte att du är en bra ryttare.

Förlänger Zlatan klubbkarriären i och med det här beskedet?

– Han är fortfarande Europas starkaste spelare vid 34 års ålder. Jag tror han kan hålla på tills han är 40 år. Nu har han det drivet, men jag vet inte om han har det nästa år. När han tappar drivet så kommer han sluta.

När får vi reda på var hans karriär fortsätter någonstans?

– När han berättar det. Just nu har han fullt upp med svenska landslaget och respekterar det uppdraget, säger Mino Raiola.