AIK förnedrade svenska mästarna

FOTBOLL

Krossade Peking och hakar på i guldstriden

Toppmatch på Friends arena.

Då spelade AIK ut sitt fulla register – och krossade IFK Norrköping.

Efter drömmål av Alexander Isak och Chinedu Obasi besegrades mästarna med hela 6–0.

– Vi gör en jättebra match, rätt igenom, båda riktningar, säger tränare Rikard Norling.

IFK Norrköping hade inte förlorat på 18 raka matcher. Men nu – mitt i brinnande slutspurt i guldstriden – tycks de svenska mästarna drabbats av säsongens djupaste svacka med två raka nederlag.

I dagens svåra bortamatch mot AIK spelades laget ut efter noter och hade inte skuggan av en chans.

Med de svidande förlustsiffrorna 6–0 tvingas Peking återvände till Norrköping med ett glapp på fyra poäng upp till serieledande Malmö FF.

AIK däremot tar in ytterligare tre pinnar på toppduon efter en uppvisning av sällan skådat slag på Friends arena.

Målfesten inleddes med att Stefan Ishizaki sprungit sig fri i den 31:a minuten och lagt in 1–0 högt bakom målvakten Michael Langer.

Fem minuter senare klev Alexander Isak fram och bjöd publiken på en aktion av högsta klass. 17-åringen tog emot Johan Blombergs inlägg med en lysande förstatouch och avfyrade ett snabbt skott med högern som satt perfekt intill högra stolpen.

"Hoppas han blir kvar länge"

En prestation som fick AIK:s assisterande tränaren Nebojsa Novakovic att buga för anfallstalangen – som följdes på plats av scouter från flera europeiska storklubbar.

Även Rikard Norling var mäkta imponerad.

– Att ta emot den bollen i den farten, i den riktningen och nypa till det läget, det är riktigt bra gjort. Vi alla känner att det är en spelare som kommer att spela på hög nivå. Det är kul att vara med och skönja hans linda av karriären, säger han och tillägger:

– Jag hoppas han blir kvar här länge. Men det är väl en utopi. Det är viktigt att han jobbar på.

Hur hjälper du honom på bästa vis?

– Det som hände tidigare i somras, när han var risig och var borta ett tag var en period när det var stor uppståndelse. Han klev ur rampljuset för att reflektera. Han har kommit tillbaka och varit mer förberedd än innan. Bra att han fick bygga på med ny energi. Valde att spela ett landslag som var lägre karat än det han var uttagen till. Jag tror faktiskt han sköter det ganska bra.

Utökade ledningen i andra

Men målshowen var långt ifrån över.

Ebenezer Ofori smet emellan med att placera in 3–0 innan Chinedu Obasi stod för ett stycke fotbollsgodis.

Den förre Schalke-spelaren gjorde bort mittbacken Andreas Johansson rejält när han i en elegant vändning samtidigt tunnlade lagkaptenen. Helt fri med Langer slog Obasi sedan enkelt in 4–0.

– Det är mål som håller mycket hög klass. Vi får till det riktigt bra, det kan vara så i fotboll ibland, säger Norling.

"Malmö är nog nöjda..."

Men kvällens huvudkaraktär var ingen annan än Alexander Isak.

Anfallaren skrev in sig i målprotokollet ånyo när han med kvarten kvar på klockan, åter på inlägg från Johan Blomberg, satte bollen i nättaket efter en perfekt helvolley.

Den som fullbordade överkörningen blev dock inbytte Eero Markkanen. Finländaren fastställde slutresultatet till 6–0 när han petade in en målvaktsretur.

Men är AIK att räkna med i guldstriden? Rikard Norling vill inte sträcka sig så långt.

– Det är viktigt att vi behåller ödmjukheten och jobbar på, inte fladdrar iväg någonting. Det här är bra för målskillnaden då IFK Norrköping är ett lag som vi jagar.