Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

”Diskuterat om vi ska sjunga nationalsången”

avPatrik Brenning, Petra Thorén

Andersson: Tagit upp det med spelarna

Foto: TT

Janne Andersson erkänner att han i sitt sommarprat uttryckte sig otydligt kring ett eventuellt tvång att sjunga nationalsången.

Nu har 53-åringen tagit upp ämnet med sina spelare och önskningen är ändå tydlig.

– Jag vill att vi ska sjunga, säger Janne Andersson.

– Ett tvång får det absolut inte vara, säger Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare i landslaget.

Janne Andersson skapade omgående rubriker och reaktioner när han inledde sin tid som förbundskapten med att i sitt sommarprat i P1 uttrycka vad som kunde uppfattas som ett tvång mot spelarna att sjunga Sveriges nationalsång innan landskamperna. 53-åringen förtydligade senare att det inte skulle ses som ett tvång men Anderssons egen önskning är fortsatt tydlig.

”Tänker inte tvinga någon”

– Jag vill att vi ska sjunga, jag tycker det är bra, men sedan får spelarna ta ställning till det. Det är inget jag tänker tvinga någon till eller fråga innan jag tar ut laget men det är en sådan sak vi pratat om. Det är inget ”hysch-hysch”, säger Andersson.

Andersson bekräftar också att han diskuterat frågan med spelarna i landslagstruppen.

– Det är en fråga som varit uppe på tapeten. Men det (hur det blir) får ni se på tisdag (mot Nederländerna).

I Janne Anderssons nya stab arbetar Daniel Ekvall som fotbollspsykologisk rådgivare. Tillsammans med spelarna skapar ledningen nu i landslaget vissa ramar för hur man ska uppträda mot varandra inom laget.

För Daniel Ekvall är det självklart att det inte får bli ett tvång kring nationalsången,vilken Janne Andersson också betonar att det inte är.

– Självklart ska man inte tvinga någon till någonting. Men vissa sådana delar kan ju ändå göra att man känner gemenskap, som att sjunga i hop.

Nationalsången kan vara väldigt laddad för en del, kan det få en negativ mental effekt på spelarna att de känner att det måste sjunga även om de inte vill?

– Jag hoppas att vi kan ha en sådan öppen dialog att det inte ska kännas så, säger Daniel Ekvall.

”Är dålig på startelvor tidigt”

Vilka som ska få chansen att sjunga nationalsången i VM-kvalpremiären mot Nederländerna är mer tveksamt. Förbundskaptenen säger sig fortfarande inte vara säker på sin startelva.

– Jag är dålig på att ta ut startelvor väldig tidigt och har lärt mig genom åren att gör man det blir man ofta tvingad att ändra det. Jag tar inte ut elvan innan jag är tvingad till det, säger Andersson och fortsätter:

– Men det klarnar ju mer man umgås med spelarna och ser dem i träning. Jag tar steg framåt i den processen men det snurrar hela tiden.