Stängs av i ett år – efter det här målet

Publicerad 2016-11-04

Nordkoreas målvakt och förbundskapten erkänner – nu straffas de

Målet blev en viral sensation, men fick en bitter eftersmak för Nordkorea.

Målvakten och förbundskaptenen döms till ett års avstängning efter att de erkänt att de medvetet släppt in ett mål.

Det var i en gruppspelsmatch i de asiatiska U16-mästerskapen tidigare i höst som det minst sagt uppseendeväckande målet inträffade. Den nordkoreanske målvakten Jang Paek-ho sprang långt ut på egen planhalva för att försöka nicka (!) bort en utspark från Uzbekistans målvakt, men missade grovt och bollen flög över honom. Tv-bilderna visar hur han sedan vänder sig om och springer efter bollen, men precis på straffområdeslinjen så faller han handlöst. Innan han hinner ikapp bollen så har den rullat över mållinjen.

”Dåligt rykte”

Samtidigt som det dråpliga målet blev en skrattfest för Youtube-tittare världen över så kallades Paek-ho och Nordkoreas förbundskapten Yung Jong-su till förhör hos det asiatiska förbundet. Och i dag, drygt en månad efter att matchen spelades, togs beslutet att de båda stängs av från all fotboll i ett år.

– De är skyldiga till att ha gett sporten dåligt rykte efter att medvetet ha släppt in ett mål, skriver disciplinkommittén i ett uttalande.

Har erkänt

Både målvakten och förbundskapten har erkänt att de ville förlora matchen mot Uzbekistan, för att sen få en lättare lottning i turneringen. Uzbekistan vann gruppen tack vare målet, och ställdes därför mot de blivande vinnarna Irak i kvartsfinalen. Nordkorea kunde i stället slå ut Oman innan man förlorade mot Iran på straffar i semifinalen.

Duon kommer nu att missa U17-VM, medan det Asiatiska fotbollsförbundet också varnat Nordkoreas U19-lag att de kommer att slängas ut från de asiatiska mästerskapen om de uppför sig på ett liknande sätt. .

Följ ämnen i artikeln