Wennman: Öken mitt i en grön lund

FOTBOLL

Drevet bjöds på miljö från ett vykort – men precis som väntat hände ingenting

1 av 2 | Foto: på plats Englands första träning i Chantilly var öppen i en hel timme, men det bjöds inte på mycket dramatik. Mest fotbollstennis, olika stafetter med bollkontroll och diverse andra övningar.

chantilly. Och vad har Good Old England för sig?

Jovars, första träningen avklarad på fransk mark.

Den blev en barnlek.

I själva verket var det fler barn än i glasskön på Gröna Lund.

I den sömniga lilla stan Chantilly, strax utanför Paris, har alltså engelsmännen slagit upp sitt läger. De blev väl mottagna i går morse med välkomsttal av borgmästaren och skollediga knattar draperade i engelska flaggor. Hela läktaren på ena långsidan tjöt av upphetsning så fort de såg en röd tröja, som om de åkt Vilda Musen eller nåt ännu värre.

Hela denna gröna lund, inbäddad bland lummiga ekar, var som ett vykort i solskenet. Utvalda barn sjöng God Save The Queen nere på planen när kapten Rooney och kompani gjorde entré, och sen tackade Roy Hodgson för gästfriheten med ett tal på franska. Han är sannerligen språkbegåvad, den mannen.

Nå, jag köpte detta vykort för två euros och kröp vidare genom den öken som alla fotbollsträningar innebär för utsända journalister. Vi har sett hundratals. Det händer ingenting. Det är ytterst sällan som nån skadar knäet som Rio Ferdinand i Sydafrika 2010, till exempel. Då sprang mina fyrbenta vänner i Drevet som en flock babianer i en bananplantage, tvärs genom alla avspärrningar för att bli först med nyheten.

Drevet låtsades intressera sig

I går var det fotbollstennis, olika stafetter med bollkontroll och diverse andra övningar som Drevet låtsades intresserat av. Men det var i alla fall en öppen träning i en hel timme, och till slut kom Kyle Walker och Daniel Sturridge till den mixade zonen.

Det sas naturligtvis ingenting spännande så här första dan, men jag blev lätt imponerad av Tottenhambacken Walkers vältalighet och självförtroende. Han var bäst på planen när England slog Portugal förra veckan och kommer nu med stor sannolikhet att bli en av fem (!) Spurslirare som startar EM mot Ryssland i Marseille på lördag.

– Klart det är lättare ju fler lagkamrater du spelar med, men på den här nivån måste du kunna anpassa dig till alla system och alla stilar, sa den offensive högerbacken.

Vi får ju gott om tillfällen att återkomma till taktiska uppställningar. Manager Hodgson har en del att grubbla över där när premiären närmar sig. Men så långt allt väl. England bor på det femstjärniga Auberge du Jeu, som kostar 6 000 kronor natten. Stället har redan fått pris för den bästa hotellmaten i Europa, men England har ändå tagit med sig egna kockar. De kan väl inte leva utan fish and chips.

Nu väntar vi bara på The Wags

Omgivningarna är härliga med strålande golfbanor och hästkapplöpningar á la Ascot. Så det enda vi egentligen väntar på nu är The Wags – fruarna och flickvännerna.

De kommer att dyka upp här framöver, såsom de gjorde i Baden-Baden i VM för tio år sen, och vända upp och ner på stan. Ingenting kommer nånsin att bli sig likt i Chantilly. Jag ser fram mot shopping- och champagneorgierna, de som 2006 fick mig att öppna datorlocket med ett leende varje dag och skriva om alla tokerier som hände. Det har redan börjat lite smått med att underklädesmodellen Becky Nicholson, som nyss gifte sig med Jamie Vardy, i en tidning förklarade att hon skulle ge honom ”tre oförglömliga sexnätter” innan avresan till EM. Man får hoppas att Vardy orkar spela efter det. Han såg lite seg ut i går.

Och det gamla Drevet, då?

Jodå, vi har lite Baden-Baden-feeling allihop. Lugnt och tyst och skönt och långt från hysterin i London och Manchester. Många av legendarerna har försvunnit under resans gång, men två av orginalen från 2002 är kvar: Eleganten och Skelettet.

Jag har dessutom sett Torrbollen äta fruktyoughurt, Bondlurken armbåga sig fram överallt och hört den Den Skrattande Hyenan i full form. Han låter verkligen exakt som en sån, och nu finns ingen Howard från The Sun kvar längre som kan vråla ”shut the fuck up”. Den Skrattande Hyenan bär i värmen här en ljus kavaj och en stråhatt som får honom att likna Hannibal Lecter i slutscenen av den första filmen.

Annars är det lustigt att alla söker sig till samma ställe efter jobbet, var vi än kommer. I den här turneringen gäller en kubansk krog, Cuban Cafe, och där är det allmän samling när det är skrivet och klart.

Det handlar inte bara om att alla trivs med varandra över tidningsgränserna, väldigt olikt Sverige, utan också om praktiska skäl. Det piper i telefoner, det twittras och tjattras, det är skvaller på gång dygnet runt och ingen vill ju missa nåt. Bäst alltså att hålla sig i närheten av konkurrenterna.

För övrigt är det väldigt mycket snack om Zlatan Ibrahimovic. Den hetaste mannen i engelsk press spelar för Sverige. Men det tar vi nästa gång.

ARTIKELN HANDLAR OM