Spaniens genrep – ett praktfiasko

FOTBOLL

Regerande mästaren chockat – av ”blåbär”

De ska försvara sin EM-titel, är tanken.

I sista testet inför mästerskap förlorade den regerande mästaren – mot Georgien.

– En stor besvikelse, säger Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque.

1 juli 2012 spelades den senaste EM-finalen.

Spanien krossade Italien med 4-0 efter mål av David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres och Juan Mata.

Mycket vatten har runnit under bron sedan dess men när det nu börjar dra ihop sig till EM 2016 pekas ändå Spanien, som brukligt, ut som en av mästerskapets förhandsfavorit.

Frågan är om oddsen justeras nu...

”Inte gräva ner oss”

Tisdagens EM-genrep slutade nämligen i ett praktfiasko.

Publiken på Coliseum Alfonso Pérez (Getafes hemmaarena) fick nämligen bara se ett enda mål. Det kom från den 24-årige mittfältaren Tornike Okriasjvili. Han spelar i Georgien.

Landslaget som ligger 36:a på Uefas officiella Europa-rankning (137:a på Fifas världsranking) skrällde och blev det första laget på över ett år att besegra Spanien.

– Vi behöver självförtroende i vårt anfallsspel. I dag visade vi raka motsatsen. Det här var en stor besvikelse. Samtidigt ska vi inte gräva ner oss allt för mycket. Det här raserar inte det vi byggt upp. Vi måste analysera matchen och identifiera våra svagheter, men vi ska inte vara allt för pessimistiska, säger förbundskapten Vicente del Bosque.

”Var det positiva”

Spanien vann bollinnehavet med 76-24 och skapade 17 målchanser jämfört med Georgiens fyra. Man sköt dock bara tre skott på mål.

– Det positiva var att vi ägde mycket boll. Det är så vi vill spela. Vi vill vara på motståndarens planhalva så mycket som möjligt. Men vi vill också göra mål, säger del Bosque.

Spanien ställs mot Tjeckien i EM-premiären 13 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM