Domarbasen avgick – blir trots det kvar hos SvFF

avEmil Carlsvärd, Gustav Orbring

FOTBOLL

Bosse Karlsson, ordföranden för SvFF:s domarkommitté, avgick i början av december efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Trots det har förbundet bett Karlsson att fortsätta i kommittén, något som 68-åringen tackat ja till.

– Jag har lovat att hjälpa till, säger han till Fotbollskanalen.

I början av december kunde Sportbladet avslöja att Bosse Karlsson lämnade posten som ordförande för domarkommittén i Svenska Fotbollförbundet. Anledningen var en händelse tillbaka i tiden som under #metoo-uppropet nådde dagens ljus, varpå han lämnade sitt uppdrag.

– Det här är kanske bäst för alla inblandade och även för svensk fotboll, sa Karl-Erik Nilsson, Svenska Fotbollförbundets ordförande, till Sportbladet då.

Karin Thorbjörn, 41, före detta elitfotbollsspelare- och domare, berättade på sin Facebook-sida om hur hon som 20-åring utsattes för sexuella trakasserier av domarbasen Karlsson. Senare talade hon även med Fotbollskanalen om händelsen.

”Omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej”

– Jag var med på en upptaktsträff för herrallsvenskan som på den tiden var på en Ålandsfärja. Jag tror att vi bara två tjejer på den kryssningen och sedan var det ett antal hundra män. Bosse Karlsson var ju också med då. Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll, sa Thorbjörn då.

Till Fotbollskanalen kommenterade även Karlsson själv sitt beslut att hoppa av.

– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser - även om det är 21 år gammalt - så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka, sa han i början av december.

Trots anklagelserna - erbjuds plats i domarkommittén

Men i dag, drygt en månad efter beskedet, har förbundet erbjudit 68-åringen en plats som ledamot i domarkommittén. P4 Skaraborg uppger att man kontaktat Karlsson, som hävdar att han fått frågan om att återvända till kommittén - och att han svarat ja.

– Jag har fått en fråga om att sitta som ledamot i kommittén fram till årsmötet. Jag ska hjälpa till. Jag har många frågor kvar i luften som jag ska jobba med. Så det har jag lovat att göra, säger Karlsson till Fotbollskanalen.

När han får frågan hur han ser på att komma tillbaka efter allt som har hänt svarar Karlsson att “han vill ta sig tid att fundera på vad som blir bäst för honom att göra framöver”.

Förbundets ordförande kommenterar

I ett mail till Sportbladet kommenterar Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson nyheten:

– Bosse Karlssons beslut att lämna ordförandeskapet i Domarkommittén väcker stor respekt, men jag och Förbundsstyrelsen har bett Bosse kvarstå i kommittén som adjungerad. Han sitter inne på en mängd djup kunskap och erfarenhet som behöver överföras till berörda. Jag är tacksam att Bosse har accepterat detta och att vi därmed säkrar överföring av nödvändig information och kunskap. Maria Persson, vice ordförande i kommittén, upprätthåller ordförande-rollen fram till konstitueringen i samband med Förbundsmötet 2018.

Ni väljer att behålla honom som ledamot, men inte som ordförande. Varför?

– Vi respekterar hans beslut att vilja lämna ordförandeskapet i Domarkommittén, säger Nilsson.

Han valde ju själv att avsluta sitt uppdrag, och du gick först ut och sa att du inte tyckte att han kunde fortsätta uppdraget. Men nu frågade ni honom ändå om han vill vara kvar. Varför då?

– Hans djupa kunskap och erfarenhet behöver tas till vara och överföras, och vi är därför tacksamma att han accepterar att vara adjungerad ledamot i Domarkommittén.

Vad är det som har ändrats i din uppfattning?

– Min uppfattning om hans erfarenhet och kompetens har inte ändrats någon gång. Det är nödvändigt och mycket önskvärt att denna tas om hand.

Vad sa Bo Karlsson exakt när han fick frågan?

– Våra samtal är förstås mellan honom och mig och jag är glad att han, efter betänketid, accepterade.

Han kommer sitta kvar till förbundets årsmöte nästa år. Kommer han sitta kvar i kommittén efter årsmötet?

– Efter förbundsmötet sker ny konstituering av våra kommittéer och jag vill inte spekulera i någonting, men möjligheten finns naturligtvis, säger Nilsson.