Beskedet som kan gynna Sverige i VM

FOTBOLL

Här är detaljen som kan komma att gynna Sverige i VM.

Lottningen av grupperna kommer starta med pott 1 – vilket gör att ”risken” att Sverige får tuffa lag som Spanien och England minskar kraftigt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är i VM efter skrällsegern i playoffet mot Italien och om en vecka vet vi vilka tre lag som gör Blågult sällskap i gruppspelet.

Men redan idag kom en liten hint om vilka lag Sverige faktiskt har stor chans att slippa när Diego Maradona, Gary Lineker och kompani ställer sig bakom skålarna den 1 december.

Börjar med pott 1

Jens Lindqvist, kommunikatör på fotbollförbundet, avslöjar nämligen på twitter att lottningen kommer att starta med pott 1, där sex av åtta lag är europeiska.

Det innebär att Spanien, England, Schweiz och Kroatien, som är de europeiska lagen i pott 2, med ganska stor sannolikhet kommer att dras med andra europeiska länder.

Efter några ganska snåriga uträkningar kan vi konstatera att två, eventuellt tre, av de fyra europeiska lagen i pott 2 kommer att hamna med ett lag från Europa ut pott 1.

Kan slippa England och Spanien

Eftersom det bara kan vara två landslag från varje federation i varje grupp innebär det att Sverige, som kommer först i pott 3, inte kommer att kunna dras i några av de grupper som redan är fulla av lag från Europa.

Risken att åka på tufft motstånd som Spanien och England är därmed något mindre.

Så lottas fotbolls-VM 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM