Ryter ifrån mot kylan: ”En parodi för rysk fotboll”

Foto: Thanassis Stavrakis / TT / NTB Scanpix
Pontus Wernbloom gjorde två mål trots extremkylan

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

På grund av kylan är den ryska liganykomlingen SKA Khabrovsk inte ett populärt lag.

Inte heller i förbundet som menar att bortamatcherna mot Khabrovsk riskerar de ryska landslagsspelarnas hälsa.

– Man kan inte gå ut på planen i sådant väder, säger politikern och förbundsledaren Igor Lebedev.

SKA Khabrovsk gör sin första säsong någonsin i den ryska högsta ligan, men har inte inlett särdeles bra. Efter 17 omgångar ligger nykomlingarna sist i ligan med blott två segrar i bagaget.

Men det är inte i första hand den svaga starten som väckt uppmärksamhet i Ryssland, utan vädret. Från Khabrovsk, beläget i sydöstra Sibirien nära den östra gränsen, är SKA den överlägset mest östliggande klubben. Det påverkar vädret som så här års smiter en bra bit under minusstrecket.

När CSKA Moskva besegrade SKA Khabrovsk med 4–2 i lördags, räddat av två sena mål av Pontus Wernbloom, låg temperaturen till exempel runt minus 20 (!) grader när slutsignalen ljöd.

”Utgör en stor del av vår landslagsstomme”

Det har fått folk runt den ryska fotbollen att reagera. Inför serieledande Lokomotiv Moskvas bortamatch mot SKA Khabrovsk går politikern Igor Lebedev, som även har en ledande position i det ryska fotbollsförbundet, till angrepp mot kylan.

– Den kommande matchen där SKA Khabarovsk möter Lokomotiv är en parodi för rysk fotboll, säger han till Championat.com enligt nyhetsbyrån AFP.

Lebedev menar därtill att bortamatcherna i Khabrovsk är ett hot för de ryska landslagsspelarna inför hemma-VM i sommar. Enligt honom riskerar det spelarnas hälsa.

– Vi måste komma ihåg att Lokomotiv och CSKA representerar oss i Europa och deras spelare utgör en stor del av vår landslagsstomme. Man kan inte gå ut på planen i sådant väder, säger Labedev.

”Kan inte längre kallas fotboll”

Och Lebedev får medhåll. Bland annat från Lokomotiv Moskvas tränare Yuri Semin.

– Två CSKA-spelare skadades i det fasansfulla vädret. Vi måste skapa förutsättningar där fotbollsspelare kan prestera istället för att riskera sin hälsa, säger Semin medan den ryska landslagsläkaren Eduard Bezuglov fyller i:

– Spel i sådana temperaturer kan inte längre kallas fotboll.

Även spelare i SKA:s egna led håller med om kylan. Den argentinska mittfältare Alejandro Barbaro, värvad till klubben i september, verkar frysa om fingrarna.

– Under CSKA-matchens sista tio minuter kunde jag varken känna mina armar eller fötter, säger Barbaro.

Enligt Uefas regelverk ska domaren kunna inhibera matcher där temperaturen är kallare än minus 15 grader.

ARTIKELN HANDLAR OM