Elfsborgs fästning

FOTBOLL

Det ointagliga försvaret är boråsarnas bästa vapen

Foto: Elfsborg jublar efter segern mot Halmstad.

HALMSTAD. Ett insläppt mål var sjätte halvlek.

Elfsborgs superdefensiv gör laget till en glödhet guldkandidat.

– Vi har ända sedan i januari gnuggat försvarsspel nästan till överdrift och det har gett utdelning, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

När AIK tog SM-guld 1998 hyllades laget för sin fantastiska defensiv. Då släppte laget i snitt in 0,57 mål per match. Så här långt i år har Elfsborg släppt in 5 mål på 14 matcher, ett snitt på 0,35 insläppta per match.

Sedan allsvenskan gjordes om till en rak serie 1993 har inget lag i snitt släppt in mindre än ett halvt mål per match.

– Halmstad har sju avslut på mål i dag, men många är från långt håll och studsar några gånger på vägen fram. Vi är väldigt väl samlade i defensiven och är svåra att såra, säger Magnus Haglund.

Två avslut – två mål

Spelsystemet med två defensiva mittfältare och tre mer offensiva gör att Elfsborg i försvarsposition är numerärt starka, men även har styrkor i offensiven.

– Eftersom motståndarna inte så ofta kommer till så pass vassa avslut att vår målvakt behöver kasta eller sparka ut bollen innebär det att vi oftare kan börja anfalla mot ett lag som inte helt hunnit samla sig. Det ökar våra chanser att göra mål när vi anfaller, säger Haglund.

Något som också kan avspeglas i statistiken från gårdagens match. Elfsborg hade två avslut på mål, båda resulterade.

– Ett riktigt klassmål, kommenterar Emir Bajrami sitt 0–1, som kom efter väggspel med Fredrik Berglund och avslutades med ett distinkt skott i burgaveln.

Berglund gjorde efter paus själv 0–2 på straff.

”Förargligt med målet”

Ända in på tilläggstid mot Halmstad snittade Elfsborg ett insläppt mål var sjunde halvlek i årets allsvenska.

– Det är det som gör att man inte kan vara helt nöjd efter den här segern. Det är förargligt att vi släpper in det målet. Men fem insläppta på 14 matcher är fortfarande väldigt bra. Det lag som vinner allsvenska brukar alltid finnas bland dem som släpper in minst mål, säger Haglund.

Något som Haglund har rätt i. Så väl fjolårets vinnare IFK Göteborg som Elfsborg när de vann 2006 släppte de säsongerna in minst mål allsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM