Bajens supersvit

FOTBOLL

Tretton raka matcher utan förlust: ”Är du nöjd är du körd”

1 av 2 | Foto: Freddaren på Söder Freddy Söderberg blev matchhjälte för sitt Hammarby när han gjorde 2–2.

Freddy Söderberg blev stor hjälte efter sin kvittering på tilläggstid.

Nu avslöjar Hammarbys tränare Tony Gustavsson hemligheten bakom supersviten på 13 raka matcher utan förlust.

– Min inspirationskälla är den amerikanska basketcoachen John Wooden. säger Gustavsson efter 2–2 mot Ljungskile.

I allsvenskan och Svenska Cupen har Hammarby inte förlorat på de 13 senaste matcherna.

Och just den biten, att under en längre tid lyckas behålla samma tydliga fokus, är något som tränaren Tony Gustavsson har jobbat med.

– Titta på vissa spelare; de är nöjda och slår sig för bröstet om de gör mål två matcher i följd. En sådan kommer aldrig att gå hela vägen, säger han.

Anledningen till att Tony Gustavsson har lyckats i sitt arbete på den punkten återfinns överraskande nog på andra sidan Atlanten.

– John Wooden har vunnit tio raka titlar i NCAA (den amerikanska collegebasketen), det är det ingen annan som har gjort. Men hur kan man behålla samma skärpa och fokus under en sådan lång tid? Det måste finnas något där.

”Vi ser framåt”

Att åskådningen har fått fotfäste i spelargruppen råder det inga tvivel om. Så här säger matchhjälten och tvåmålsskytten Freddy Söderberg, 23, efter matchen:

– När vi har gjort en bra prestation lägger vi den bakom oss och ser framåt. Det är nog framgångsreceptet.

Att han själv gjorde sina två första allsvenska mål ville han inte prata alltför mycket om.

– Självklart bra för självförtroendet men det kommer i skymundan av att vi bara får oavgjort. 2–2 känns mer eller mindre som en förlust.

”Wooden inspirerar”

Tony Gustavsson:

– Det handlar inte om att gömma sig bakom ett prestationssnack för att inte kunna stå för ett resultat. Att vinna är alltid det viktigaste och efter den 30:e omgången är jag mycket intresserad av vart vi ligger i tabellen...

Men?

– Jag vill bara säga att Woodens sätt att jobba inspirerar i allra högsta grad mig i mitt jobb med Hammarby. Hur han påverkar spelarnas attityd till träning och match. Att aldrig vara nöjd. Är du nöjd, är du körd.

ARTIKELN HANDLAR OM