Förre storspelaren nära nytt tränarjobb – petades i sista stund

Thierry Henry rapporterades länge vara förstavalet som Egyptens nya förbundskapten efter att de sparkat Hector Cuper efter VM.

Trots att fransmannens representanter träffade det egyptiska fotbollsförbundet på ett möte i London valde de till slut att anställa mexikanen Javier Aguirre.

Det är på dagen 19 år sedan Arsène Wenger värvade in den franske anfallaren Thierry Henry till Arsenal. Det visade sig vara ett mästerligt drag – 227 mål på 373 matcher talar sitt tydliga språk.

I dag är Henry 40 år och har satsat på en fortsatt karriär inom sporten. Under sommarens VM i Rysslands satt han på samma bänk som Belgiens förbundskapten Roberto Martínez, och som assisterande tränare var han med och ledde landet fram till en bronsmedalj.

Han har även agerat expert i Sky Sports under den senaste tiden – ett jobb som han nyligen sade upp sig ifrån, för att satsa helhjärtat på tränaryrket.

– Under de senaste fyra åren har jag haft extremt givande coachingupplevelser inom fotbollen. Dessa erfarenheter har gjort mig ännu mer besluten att fullfölja min ambition att bli fotbollstränare, berättade han om beslutet.

Hade möte i London

Under veckan har det sett ut som att Thierry Henry hade hittat sitt första jobb som huvudtränare.

Rykten om att fransmannen skulle ta över Championship-klubben Aston Villa florerade. Men sedan de gett den nuvarande tränaren Steve Bruce förnyat förtroende seglade ett annat lag upp som favoriter att anställa Henry.

Egyptens landslag – som åkte ut redan i gruppspelet i sommarens VM – uppgavs förhandla med legendaren. Fotbollsagenten Nader El-Sayed, som hade en huvudroll i förhandlingarna, bekräftade att Henrys team träffade representanter från det egyptiska fotbollsförbundet.

– Vi hade ett möte med Thierry Henrys agent i London, och Hazem Emam (styrelsemedlem i förbundet) var med. Henry väntar på att få höra om förbundets projekt och mål för laget innan han fattar ett beslut. Dessutom finns det en ekonomisk aspekt i det hela, berättade han för egyptisk press.

Valde till slut Aguirre

Men den tilltänkta affären sprack i sista stund.

Mexikanen Javier Aguirre – som också hade pekats ut som en tänkbar kandidat för jobbet – blir i stället den som tar över efter sparkade Hector Cuper. Trots att Nader El-Sayed dementerat att han haft någon kontakt med Aguirre har mexikanen presenterats som Egyptens nya förbundskapten.

Han kommer närmast från Al Wahda FC, från Förenade Arabemiraten.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.