Serie A-klubbarnas galna förföljelsemani

FOTBOLL

Sportveckan i Italien med Kristina Kappelin

Om jag vore Zlatan, skulle jag hålla noga utkik efter biffiga killar i kostym som står och hänger misstänkt i gatuhörnet och låtsas läsa tidningen.

Det kan röra sig om privatdetektiver.

Kanske skulle jag också dammsuga bilen efter dolda mikrofoner och sluta prata om väsentliga ting i telefon.

Storebror ser dig. Och hör dig.

Just nu tycks Italien bestå av ett ovanligt dystert parlament, en ovanligt grumlig samling fotbollsklubbar och ett ovanligt stort antal lömska figurer som spionerar på sina medmänniskor på uppdrag av ovanligt paranoida företrädare av ett i det stora hela ovanligt misstänksamt folk.

Välkommen till underbara Italien!

Nu faller även de till synes oantastliga från sina piedestaler. Inters klubbpresident Massimo Moratti har blivit tvungen att erkänna att han lät skugga Christian Vieri av ett gäng privatdetektiver, som just nu står i centrum för en enorm avlyssningsskandal i Italien.

Bobo Vieri spelade i Inter i sex år och gjorde 133 mål, men hans arbetsgivare tyckte ändå det var bäst att skugga honom.

Ingen vet varför.

De inburade deckarnas inburade chef säger också att Inter bad honom lägga upp en dossier på domaren Massimo De Santis, han som har fått yrkesstopp efter sommarens skandal. Fotbollsfederationens utredare vill också lägga vantarna på en dossier som innehåller illegal avlyssning av bland andra Juventus före detta ledning. Det är okänt vem som har beställt den.

Morattis ”private eye”

Inter får nog räkna med att betala ett saftigt skadestånd till Vieri, som är på krigsstigen mot sin gamla klubb.

Men domaraffären kan bli mer än ett ekonomiskt problem. För om Inter visste att De Santis satt i knät på Juventus, borde klubben ha gått till den riktiga polisen, inte till Morattis ”private eye”.

I Italien kan polis och undersökningsdomare begära buggning när de misstänker brott.

Men en privatperson kan inte göra det för sitt höga nöjes skull. Det är olagligt.

Inters roll i affären är grumlig och den allmänna känslan är att Moratti inte har sagt hela sanningen. Han erkänner skuggningen av Vieri, men nekar till att ha begärt uppgifter om De Santis. Nu blir det förmodligen fler förhör, ord står mot ord och så är cirkusen snart i full gång.

Zlatan blir snuvad – igen?

Räkna alltså med en ny fotbollsaffär under hösten, kanske med förgreningar i det vanliga samhället.

Avlyssningsskandalen har tagit strypgrepp på hela Italien.

Några sporttidningar spekulerar redan i att Inter riskerar att förlora ligaguldet 2006, det som klubben tilldelades efter bestraffningen av Juventus i somras.

För Zlatan vore det verkligen höjden. Han skulle så att säga bli tjuvad på ”lo scudetto” två gånger!

Detta är att gå händelserna långt i förväg. Men de nya misstankarna är inte bra för en klubb som Inter, där nerver alltid verkar ta överhanden över fysisk kapacitet. I det avseendet var intervjun med Zlatan i La Gazzetta häromdagen avväpnande enkel och rakt på sak.

Vi är hur bra som helst, men vi har inte lyckats visa det ännu. Il Mancio är bra, men det är vi som måste göra skillnaden.

Jag skuggar den som skuggar mig

Tänk om resonemanget bakom klubbkulisserna var lika enkelt och konkret. Det som sticker i ögonen är i stället bristen på öppenhet och rättframhet.

Vad skulle Inters ledning gör med uppgifterna om domaren De Santis? Göra upp klubbar emellan, utan insyn från omvärlden?

Det är bara att konstatera att i italiensk fotboll är förföljelsemani inte en sjukdom. Det är ren och skär självbevarelsedrift.

(Ursäkta, men det har suttit en karl med trenchcoat, mörka glasögon och öronsnäcka och sneglat åt mitt håll hela tiden medan jag har skrivit den här krönikan och ringt några samtal. Nu går han efter mig till bilen också.

Det är bäst att jag skuggar honom för att se om han skuggar mig.)

Kristina Kappelin

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A