”Begriper inte hur fan Fifa resonerar”

FOTBOLL

Zlatan ratas – då är experterna kritiska

De svenska fotbollsexperterna rasar mot att Zlatan Ibrahimovic inte rankas bland världens 30 bästa.

– Det låter nästan som ett skämt. Jag begriper inte hur fan Fifa resonerar, säger Glenn Hysén.

Trots att han är stekhet platsar inte Zlatan på Fifas lista över ”Årets spelare”. Han finns inte med bland de 30 kandidaterna som i dag presenterades.

– Va?! Vad har de gått efter då? säger Glenn Hysén till sportbladet.se när han får höra om nyheten.

– Det är mycket underligt. Jag säger inte att han är den bäste, men han är klart med bland de tio bästa. Jag begriper inte hur fan Fifa resonerar. De hänger antagligen inte med i dagens toppfotboll.

Mjällbys reaktion: ”Oj”

– Jag hade kunnat acceptera om de hade tagit ut de tio bästa och han inte var med. Men 30! Herregud. Det måste ju vara gubbar med där som man knappt vet vilka de är.

Tv-experten och förre landslagskamraten Johan Mjällby förstår heller ingenting.

– Oj, är hans första reaktion.

– Det är fel. Det är förvisso alltid svårt att jämföra olika spelartyper med varandra, men i mina ögon är han absolut med bland de 30 bästa.

Hur rankar du Zlatan?

– Han är såpass viktig för Inter och har fått en hög status hos en tränare som Mancini. Jag tycker absolut att man ska ranka honom bland världens 15 bästa, säger Mjällby.

– Men Fifa går väl kanske på gamla meriter. Visst, Inter kanske inte var så prominenta i Champions League, men de vann ligan och Zlatan var väldigt viktig för laget och hade en stor del i framgångarna. Det här är lite underligt.

Är vi i Sverige lite färgade i vår bedömning?

– Ja, det är vi ibland. När ”våra” spelare utomlands gör en så kallad hockeyassist så kan det räcka för att det ska bli jätterubriker. Men det är väl bara naturligt.

Glenn Hysén anser dock att vi i Sverige inte övervärderar Zlatan.

– Nej, nej, nej. Är man i toppen av skytteligan i Italien så är man ingen dussinlirare. Det är inget snack.

ARTIKELN HANDLAR OM