IF Elfsborg

Elfsborgs skräck-exempel: Leeds

Av: 

Zendry Svärdkrona

FOTBOLL

”Vi är tråkiga och tar en match i taget”

guldgossar I dag inleder Elfsborg vägen mot Champions League med första kvalmatchen mot nordirländska Linfield. Ett äventyr som med prispengar och publikintäkter kan inbringa över 100 miljoner kronor.
guldgossar I dag inleder Elfsborg vägen mot Champions League med första kvalmatchen mot nordirländska Linfield. Ett äventyr som med prispengar och publikintäkter kan inbringa över 100 miljoner kronor.

IFK Göteborg, AIK och Helsingborg har alla tjänat miljoner på Champions League. Miljoner som försvann och tog ännu fler med sig.

– Vi ska inte förändra något om vi når Champions League, säger Elfsborgs ordförande Bo Johansson.

Elfsborgs Europaäventyr börjar i kväll på Windsor Park mot Linfield från Nordirland. Redan nu kan Elfsborg räkna in runt tre miljoner kronor netto, men det är småpengar mot vad som väntar om svenska mästarna tar sig hela vägen till Champions League och gruppspelet.

– Det är klart att det är stora pengar, men det viktigast för oss är ändå allsvenskan. Det är framgång där som krävs för att vi ska få chansen i Europa, säger Bo Johansson.

Elfsborgs ordförande svävar inte iväg. Klubben har inte budgeterat för några intäkter som kan komma av spelet i Europa. Inte heller tänker han låta ett eventuellt avancemang till gruppspelet påverka planerna inför framtiden.

”Bygger långsiktigt”

– Vi ska bygga långsiktigt. Det är många klubbar som har gått till Champions League och sedan tagit det som en självklar intäkt, men det är det ju inte, säger Johansson.

De tre klubbar som har tagit sig förbi kvalet och in i huvudturneringen, IFK Göteborg, AIK och Helsingborg, har alla tjänat stort, satsat stort och sedan förlorat ännu större. Men som stor supporter av Leeds United ser han den engelska klubben som det största skräckexemplet.

Kör vidare i 103 år till

– 2001 så var de ju i semifinal i Champions League och tog för givet att de alltid skulle vara där.

I 103 år

I dag spelar Leeds United i League One, tredjeligan i England.

– Den här klubben har funnits i 103 år och den ska finnas i minst 103 år till. Det är det viktigaste. Visst vore det fantastiskt om vi gick vidare, men vi tänker inte på det nu. Vi är tråkiga och tar en match i taget, säger Bo Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel!

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IF Elfsborg