”Jag ville ha en utmaning”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-23

Mattias Asper om flytten tillbaka till Sverige och spel i ett bottenlag

Sedan han lämnade Mjällby AIF har Mattias Asper bara spelat i stora klubbar med stora ambitioner.

Så frågan är ju given. Varför i hela fridens namn gå till Brommapojkarna?

– Det är en utmaning, säger Asper.

Han är hemma i Stockholm igen. Tja, hemma och hemma förresten. Familjen är i Blekinge och det är väl det som är det egentliga hemmet, men det var i Stockholm som Mattias Asper verkligen gjorde sig ett namn som målvakt och när möjligheten att återvända till den svenska huvudstaden presenterades så tog han chansen.

– Jag gillar nog Stockholm bäst av alla städer jag har bott i om man tittar på vad det finns och hur den ligger. När man är borta så tycker man om den ännu mer, säger han.

Nu kan han ta en fika på Medborgarplatsen igen, men det är främst för att få spela fotboll igen som Mattias Asper har kommit hem. Det fick han inte göra i år i sin norska klubb Viking Stavanger.

– Vi trivdes väldigt bra i Stavanger, men jag visste ju att efter de hade värvat Thomas Myhre så var jag inte riktigt att räkna med i klubben längre. Han är ändå norsk landslagsmålvakt. Då var det klart att jag skulle försöka hitta något annat.

Det var då Brommapojkarna hörde av sig och efter visst funderande bestämde sig den meriterade burväktaren för att lämna en norsk storklubb med guldambitioner för en liten svensk klubb med förhoppningar om att hänga kvar i allsvenskan.

– Det fanns vissa andra alternativ, men inget som jag eller min familj var så jättesugna på.

Men ändå, du har varit i AIK, MFF, Besiktas och så vidare. Stora klubbar. Nu går du till lilla BP. Varför?

– Jag ville ha en utmaning. Visst, det är lite skillnad på storleken, men det är också en del av utmaningen. Det är inte som i AIK, Malmö eller Viking för den delen. Det är lite häftigt att pröva på det här också. Det är lite som Mjällby. Det är många i laget som håller på och jobbar och så vid sidan om fotbollen. Vad jag själv ska göra? Nu under hösten ska jag bara försöka ordna upp livet, få hit familjen och sedan till våren funderar jag på att läsa lite ekonomi på universitetet.

Hur gick tankarna när BP dök upp som ett alternativ?

Då låg de ju på sex poäng och klart sist när jag skrev på så det var ju en chansning, men det var som sagt en utmaning att försöka komma hit och hjälpa laget att klara sig kvar. Och gör de det så är BP en klubb med en väldigt intressant grund som de kan stå på, när det gäller deras ungdomsverksamhet. Sedan var det ju Stockholm också, att få komma tillbaka hit. Vi trivdes jättebra när vi bodde här.

Femte klubben på sju år

Det var på den tiden Asper kanske hade sin bästa tid som målvakt. I AIK var han en del av Sveriges bästa försvar. Men det är sju år sedan han lämnade Stockholm. Sju år och fyra klubbar. Vad har han att ge sin femte klubb?

– Jag känner definitivt att jag har mer att ge och det var ytterligare en anledning till att flytta. Jag kunde ha stanna kvar och liksom bo i Stavanger och bara levt lugnt. Jag hade ju ett år kvar på kontraktet, men kroppen kändes frisk och hel och jag kände mig i fysiskt väldigt bra form. Jag har faktiskt utvecklats som målvakt hela tiden. Jag är nog minst lika bra nu som jag var då. Skillnaden är att då kände man sig oövervinnelig och kan man få tillbaka den känslan så... Det är dit man vill. Sedan gäller det att få ut det på planen.

Apropå tid kvar på kontraktet och rätt stora pengar. Nu är du i BP, det måste vara en rejäl löneskillnad?

– Det är en väldigt stor skillnad mellan Viking och BP. Men pengar är inte allt. Jag ville i alla fall få chansen att konkurrera om en plats och det fick jag inte i Viking.

Seger i debuten

Hans övergång till BP överraskade många. Inte minst målvaktskollegan Kristoffer Björklund som petades senast och gav uttryck för sin besvikelse i bland annat Sportbladet efteråt.

– Jag tänker inte så mycket på vad de andra spelarna säger i media. Jag läser inte så mycket. Jag försöker koncentrera mig på mitt, göra bra träningar och se till att vara i så bra form som möjligt, säger Asper.

Men visst måste det finnas svårigheter med sådana situationer också?

– Det är klart att det är svårt. Det är ju bra killar. Alla vill ju spela. Jag vill spela, Kristoffer vill spela, men det hör till i fotbollen.

Det blev seger med 2–1 i premiären mot Gefle. Är du nöjd?

– Jag är ganska nöjd. Jag hade inte jättemycket att göra, men jag fick plocka lite inlägg och hade väl fyra skott på mig. Det kändes helt okej.

Var du nervös?

– Ja, lite spänd var jag allt. Det är det som kittlar också. Jag har saknat adrenalinet.

Mattias Asper har gjort många matcher inför mycket folk på stora arenor. Fullsatt Råsunda, fullsatt Malmö Stadion, Nou Camp och så vidare.

3 508 åskådare på Grimsta IP låter sådär lagom upphetsande, men Asper klagar inte. Snarare tvärtom.

– Grimsta är en mysig arena. Det påminner mycket om min tid i Mjällby. Det är nästan värre när man spelar på en så liten, intim arena och man känner igen nästan alla som är på läktarna. Men det är häftigt det också.

Publiken i all ära, men nytt allsvenskt kontrakt är viktigast och BP verkar vara på gång?

– Ja, jag har ju inte varit med hela våren så jag kan inte se den stora skillnaden, men jag kan se att det är bra träningar.

Och nu väntar Trelleborg?

– Det är en enormt viktig match för både oss och Trelleborg. Det är helt klart en sexpoängsmatch. Men det känns väldigt bra i truppen, jag tycker att vi har väldigt bra träningar. Vi har stora chanser att vinna den matchen och gör vi det är vi fem poäng före Trelleborg med en match mindre spelad. Det är ett väldigt bra utgångsläge inför avslutningen på allsvenskan.

Får du fortsätta stå?

– Jag hoppas det i alla fall. Jag ska göra mitt absolut bästa på träningarna nu i veckan så får vi se vad Classe (Eriksson, tränare) väljer.

Kontrakt över nästa år

Mattias Asper har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över nästa säsong också, men vad betyder det om BP åker ur?

– Vi får se efter säsongen. Laget känns som om det är på frammarsch så nu ser vi bara framåt och tar en match i

taget. Vi siktar ju såklart på att hänga kvar och det är det enda jag tänker på nu.

Så du kan bli kvar även om det blir superettan 2008?

– Ja, det kan jag helt klart bli. Jag har ju kontrakt nästa år också, men man vet aldrig vad som händer i fotbollen. Jag skulle vara två och ett halvt år i Viking och där var jag bara i ett år så jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig.

Hårdfakta

Asper om...

Asper rankar

Följ ämnen i artikeln