Ödets irono för Michel Platini

FOTBOLL

Fotbollens finanser varje vecka med Simon Bank & Frank Östergren

EKONOMI Trodde ni att ödet tappat sitt ironiska sting?

Glöm det. Samma dag som Michel Platini tog över ordförandeklubban i Uefa blev Olympique Lyon börsnoterat, en utveckling som just Platini alltid varit motståndare till. OL hoppas sälja nära 3,7 miljoner aktieandelar och dra in strax under en miljard kronor. Utvecklingen gör att Lyon kan rycka ifrån konkurrensen i Frankrike ytterligare. Frank & Bank undrar om det verkligen behövs, eftersom OL redan är på väg att säkra sin sjätte raka ligatitel.

VÄRLDEN RUNT

UEFA

280 miljoner kronor - där har ni Uefas vinst säsongen 2005-2006. Detta på en omsättning av 6,3 miljarder. Största inkomstkällan är tv-pengar, de svarar för nära två tredjedelar av omsättningen. Resten av inkomsterna kommer från sponsring, medan publikintäkterna från exempelvis finalen i Champions League är näst intill försumbara.

En stor del av överskottet går till de 52 medlemsländerna i Uefa, samt till vad som kallas mindre bemedlade klubbar. Sistnämnda summan ska öka, om nye presidenten Michel Platini håller ord.

Någon risk för att återbetalningen ska öka så mycket att Uefa-pampar tvingas överge limousinerna för att åka kommunalt är det dock inte.

ENGLAND

Sju miljoner fotbollsfans går aldrig på fotboll i England.

Främsta skälet är att biljetterna är för dyra.

Det visar en undersökning genomförd av SportsPanel.Biz. Andra orsaker till arenafrånvaron är att det är för långt till favoritklubbens arena och att direktsänd fotboll i tv är bekvämare.

Soffansen spenderar, enligt undersökningen, drygt tre miljarder kronor på klubbsouvenirer. Skulle klubbarna kunna locka dessa fans till matcherna skulle de direkta publikinkomsterna öka dramatiskt. Detta även om biljettpriset sänktes rejält.

ITALIEN

Inter anklagas för att ha förfalskat en namnteckning på en övergångshandling.

Målvakten Simon Brunelli kom 2003 från Milan till Inter, men lånades snart ut till olika klubbar i lägre divisioner. Nu påstår han att utlåningen skedde mot hans vilja och att den namnteckning som finns på kontrakten inte är hans.

MEXIKO

Ödmjukt avstår blivande förbundskapten Hugo Sanchez från knappt 400 000 kronor som klubben Necaxa är skyldig honom. Enligt hans agent (jodå, även förbundskaptener har sådana) avstår Hugo Sanchez från pengarna för att inte försätta klubben han lämnade i "en penibel situation". Vackert.

POLEN

Den polska regeringen har fått nog av att landets fotbollsförbund inte på allvar åtgärdat alla mutskandaler som de senaste åren inträffat i högstaligan Extraklasa.

För en tid sedan grep sportminister Tomasz Lipiec in och avskedade förbundsledningen genom att tillsätta en egen tillfällig ordförande. Med följd att Uefa nu hotar att utesluta Polen från det pågående EM-kvalet.

Motiveringen är den vanliga, att fotbollen själv ska sköta sina affärer, något som regleras i Uefastadgarnas 23:e paragraf.

Bakgrunden är att ett flertal Extraklasa-matcher sedan 2005 varit uppgjorda. Både spelare, klubbfunktionärer och -domare har varit inblandade.

BRASILIEN/SVERIGE

Marta har skrivit ett imagekontrakt med Fabiano Farah som också är agent för Ronaldo. Hennes nuvarande kontrakt är med Puma, men nu sägs ett flertal nya vara på gång. Hon ska också bli goodwill-ambassadör för FN, en roll som även Ronaldo har.

Simon Bank, Frank Östergren