Mejla

Per Bohman

AIK–Hammarby är hetaste matchen i modern tid

Bohman: Fem siffror säger mer än tusen ord

FOTBOLL

49 000 åskådare.

Fyrtioniotusen!

AIK–Hammarby hösten 2018 är den hetaste allsvenska matchen i modern tid.

Det är lätt att formuleringarna blir patetiskt självförhärligande – nästan chauvinistiska – när man som övertänd fotbollsskribent ska försöka samla tankarna om en nära förestående stormatch i svensk fotboll. Det har använts både ett och annat tondövt superlativ genom åren när derbyn i Skåne, Göteborg och Stockholm lite på slentrian ska hajpas upp till bristningsgränsen. Det breds ofta på så mycket om störst, bäst och vackrast i samband med derbyn att man undrat om det mer handlar om positiv affirmation snarare än en beskrivning av sakernas faktiska tillstånd.

Den här gången föreligger ingen sådan risk. Här behövs inga brandtal eller agitatoriska förmaningar. Inget ängsligt behov av att flåsigt övertyga sig själv och alla andra om att det här blir en match utöver det vanliga.

Den här gången säger nämligen fem siffror så mycket mer än tusen överord.

49 000.

Var stolt över det

Så många supportrar väntas glida igenom Friends Arenas vändkors i dag. Helvete alltså! Man blir svettig om nävarna bara av att tänka på det. 49 000! Aldrig förr har så många besökt en allsvensk fotbollsmatch i Stockholm. Vi talar alltså om den näst högsta publiksiffran i hela allsvenskans historia. En siffra som tar oss upp på den allra mäktigaste kontinentala nivån. För vilka europeiska länders ligor har det senaste året vaskat fram stads- eller regionderbyn som mäter sig med dagens begivenhet i Stockholm?

AIK tar emot Hammarby på Friends Arena.

Foto: BILDBYRÅN

Bara Tyskland, Italien, England, Frankrike, Spanien, Portugal, Turkiet och Skottland. Fler finns det inte. Det är förstås något att vara stolta över. Det är, ursäkta svordomen, jävligt stort. Allt beröm till AIK och Hammarby som lyckats mobilisera så massivt.

Passar Hammarby bra

Vad kommer vi få se för typ av seriefinal då? Det är givet att pressen ligger på ett mer desperat guldjagande Hammarby. Vilket jag inbillar mig passar Bajen rätt fint just i den här enskilda matchen. AIK har varit sällsynt duktiga på att hamra fast en matchbild som passar dem under årets säsong. Mittbacken Per Karlsson sammanfattade det kärnfullt när jag träffade honom inför derbyt:

– Det bästa sättet att hantera anfallsinriktade lag som Häcken och Hammarby är att själva ha bollen mest. Vi är väldigt bra på att kontrollera bollinnehavet.

AIK är överjävliga på att liksom kväsa alla ytor och allt kreativt syre på planen när de möter offensivt balanserade lag. Den extremt samspelta 5-3-2-uppställningen gör att laget alltid har ett numerärt överläge i uppbyggnadsspelet och att det alltid finns en ”extra” spelare där bollen kan vila bortom motståndarnas räckhåll. Rikard Norlings manskap kan vara relativt låga i försvarsspelet om de behöver, men ändå kontrollera matchen. För det är nästan omöjligt att skapa chanser mot ett samlat AIK.

Kan bli kamikaze-fotboll

Känslan är att Hammarby måste rubba AIK:s cirklar för att komma rätt in i derbyt. Bejaka derbyts inneboende dundrande dynamik. Inte vaggas in i ett bedrägligt lugn som lätt slår över i passivitet. I stället: ständiga nålstick i presspelet och skenmanövrar som förvirrar. Kanske måste de spela lite mer kamikaze-fotboll – medvetet skapa ett röjigt kaos på planen så att lagen hetsigt byter chanser med varandra – för att AIK inte ska känna sig så trygga som de gjort hittills på Friends Arena under året.

Det finns förstås risker med det tillvägagångssättet. Ett fåfängt Häcken försökte sig på något liknande mot AIK, åts upp fullständigt och fick rättvist stryk med 0–3. Ändå tror jag att det är bästa chansen för Hammarby att vinna den hetaste allsvenska fotbollsmatchen i modern tid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Av: 

Per Bohman

Publisert:

LÄS VIDARE

ALLSVENSKAN LIVE: Följ AIK-Hammarby här

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Hammarby IF Fotboll

Friends Arena