Försvarar mötena med IFK Göteborgs huliganfalanger

GÖTEBORG. Granskningen av Offside beskriver flera möten mellan IFK Göteborgs klubbledning och föreningens värstingsupportrar.

När Blåvitt 1-4-förlorade derbyt mot Häcken buade i n t e fansen.

– Jag tror att möten med alla supportergrupper är ett sätt att undvika konflikter, säger ordföranden Mats Engström.

Under måndagen publicerades fotbollsmagasinet Offsides omfattande granskning av Mats Gren och hans fyra år som sportchef i IFK Göteborg.

En del av reportaget handlade om hur Gren sökt värstingsupportrarna Wisemens välsignelse för att värva hem Gustav Engvall. Men också om hur delar av IFK Göteborgs styrelse med tidigare ordföranden Frank Andersson också träffat bland annat Wisemen i flera möten.

”Inget nytt”

Efter 1-4-förlusten mot Häcken på måndagskvällen säger ordföranden Mats Engström om granskningen:

– Det är inget som är nytt i detta. Man har läst delar av detta tidigare i olika sammanhang. 

Tränaren Poya Asbaghi var också kritisk:

– Det är en tuff period för Blåvitt. Den blev som tyngst nu när vi torskar ett derby med 4-1. Det är många som vill prata om Blåvitt. Det vet vi om och de får vatten på sin kvarn när det går dåligt. För oss handlar det bara om att försöka göra rätt saker och göra rätt matcher. Offsideartikeln hade aldrig kommit om vi legat trea i tabellen, säger Asbaghi till CMore.

När IFK Göteborg för ett år sedan 0-4-förlorade mot Häcken på Bravida var scenerna dramatiska när Blåvittklacken skanderade och krävde dåvarande tränaren Jörgen Lennartssons avgång.

Inga avgångskrav nu

Varken vid ställningen 0-4 eller slutresultatet 1-4 buade eller skanderades det om att någon skulle avgå från IFK Göteborgsfansen.

– Vi har tydligt deklarerat att vi är i en process och förnyelse. Det tror jag fansen har en en hög acceptans för. Vi har en fantastisk och engagerad supporterskara som vi är oerhört tacksamhet mot varje gång vi får äran att spela inför dom.

– Vi har engagerade medlemmar. Det är därför det skrivs så mycket om IFK Göteborg, säger Mats Engström till Sportbladet.

Hur ser du på att det varit möten på Kamratgården och andra platser i Göteborg mellan styrelseledamöter och era huliganfalanger?

– Vi har en dialog med alla supportergrupper, men det måste ske på våra villkor. Vi styr mötena och säger vad vi vill, men vi lyssnar så klart också.

Förebyggande syfte

– Vi har inget emot att ha en dialog med alla grupper. Vi tar avstånd från våld i alla dess delar, men kan vi ha en dialog i förebyggande syfte så tycker jag det är bra. De har säkert träffat dem i goda syften. Jag tror att det är ett sätt att undvika konflikter. 

Hur har Mats Gren reagerat på granskningen?

– Det är en fråga vi ställer till honom och ser till att personen Mats Gren mår bra. Jag har fått ett svar från honom. Det är något vi hanterar inom klubben. Så här långt så försöker han stå upp i detta, säger Mats Engström. 

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.