Malaga stängs ute från Europaspel

avPatrik Brenning, Kristopher Karlsson

FOTBOLL

Gjort succé i Champions League

Foto: SCANPIX

Uefa bötfäller Malaga med 2,6 miljoner kronor och stänger av klubben från spel i Europa en säsong under de kommande fyra åren.

Malaga kan dessutom stängas ute ytterligare en säsong under fyraårsperioden – om de inte bevisar för Uefa att klubbens skulder är betalda innan den 31 mars.

Malaga kommer att få fortsätta spela i årets CL-säsong, där de möter Porto i åttondelsfinal, men stängs av nästa gång de kvalificerar sig för Europa-spel över de nästkommande fyra säsongerna. Det står klart sedan Uefa:s kontrollorgan för financial fair play träffats och delat ut domar i Nyon i dag.

Uteblivna löner

Anledningen är uteblivna löner till spelare och uteblivna skattebetalningar till den spanska staten. Enligt AP rör sig de uteblivna spelarlönerna om totalt 77 miljoner kronor.

Klubben har fram till den 31 mars på sig att visa att det inte finns några skulder till vare sig spelare, andra klubbar, eller staten. Lyckas de inte med det blir det även en andra säsongs avstängning.

Med den hårda domen mot Malaga visar Uefa att brott mot de nya financial fair play-reglerna möts av hårda straff. Malaga har efter domen släppt ett officiellt uttalande där de ifrågasätter Uefas beslut.

Rasar mot domen

”Straffet mot klubben är helt oproportionerligt och orättvist med tanke på klubbens situation. Vi anser att klubben straffas utan grunder för att användas som ett varnande exempel till andra. Med tanke på klubbens absoluta bestörtning och upprördhet vill Malaga understryka att vi kommer att jobba energiskt, utan vila och med alla tänkbara medel för att uppnå rättvisa”, skriver klubben.

Malaga, som kan överklaga domen, är inte den enda klubben som straffas. Uefa valde i dag att straffa ytterligare sju lag.

ARTIKELN HANDLAR OM