”Sluta tro att du kan säga svarting utan att vi tar åt oss”

avEmil K Lagnelius

FOTBOLL

Martin Mutumba kallar Bo Hansson och hans vänner för dinosaurier

SVT-legendaren Bo Hansson, 78, sa ”inte en till svarting som ska in” – och får stöd från flera kollegor som viftar bort händelsen som en storm i ett vattenglas.

Nu vädjar AIK:s Martin Mutumba, 27, om en attitydförändring:

– För sista gången, alla dinosaurier: Sluta tro att du kan säga svarting eller neger utan att vi tar åt oss.

Ni kan historien vid det här laget.

Pensionerade SVT-legendaren Bo Hansson satte sig under allsvenska mötet AIK–Gefle bredvid vännen Mats Strandberg och hamnade av misstag i Radiosportens webbsändning.

Lyssnarna kunde sedan höra hur Bo Hansson vid två tillfällen kallade AIK:s spelare för ”svartingar” och AIK har nu valt att porta Hansson från AIK:s pressläktare.

”Tycker synd om honom”

I dagens tidning får Bo Hansson stöd av före detta kollegor, som Arne Hegerfors och Göran Zachrisson.

Nu väljer AIK:s Martin Mutumba att uttala sig i ämnet på Instagram.

– Alla ni tidningar eller tv som ringer mig och vill att jag ska snacka om den där dinosaurien Hansson. Jag uttalar mig bara om sånt skit på Twitter eller Instagram, så att ni inte kan vända ut och in på det jag säger, skriver han.

– Jag tycker synd om såna som honom och hans dinosaurievänner för jag har sagt det förr; vi invandrare är här för att stanna så hata hur mycket ni vill.

”Värre saker är svarting”

Bo Hansson sa ”inte en till svarting som ska in” när AIK bytte in Kwame Karikari i den 77:e minuten.

– Inte en svarting till? Det var ändå den där svartingen som tog oss vidare i Europa League i Moskva. Och du har ändå fullt med svartingar och andra färger och svenskar i AIK som gör klubben så stor som den är, fortsätter Mutumba.

– Men jag ska inte leka dum och säga att det bara är Hansson som är en dinosaurie utan det finns många på Råsunda som varje gång jag förlorar bollen eller gör något dåligt säger värre saker än svarting. Det trodde jag inte när jag växte upp och var blind, men jag fick höra grova grejer 2010 när det blåste som mest i AIK. Men jag har sagt det förr; jag spelar inte för att göra så att Sverige ska gilla mig, jag spelar för att orten ska älska mig. För att barnen i orten ska växa upp och se mig glänsa och tänka att de också kan och de kan bättre.

”Skäms över resultatet”

– Men för sista gången, alla dinosaurier: Sluta tro att du kan säga svarting eller neger utan att vi tar åt oss. För ni vet fan inte vad vi känner!

AIK förlorade med 1–0 efter att Gefle avgjort i slutskedet och nu ser guldet avlägset ut.

– Det var ändå en match som spelades och jag skäms fortfarande över resultatet, skriver Mutumba.

Sportbladet var under måndagen i kontakt med Bo Hansson, som hälsade att han inte vill uttala sig mer.

ARTIKELN HANDLAR OM