Flinck: Viktigt att få igång spelmotorerna

FOTBOLL

Charmtrollet Lindström slog rekord.

Revanschlystne Simovic fick sitt definitiva genombrott.

Men i skymundan satte spelmotorerna Gashi och Mahlangu punkt för en fascinerande statistik.

Det kan bli nog så viktigt.

Helsingborg har varit ett topplag de senaste åren.

Helsingborg för spelet i de flesta matcherna, för att inte säga att man på Olympia i regel dominerar spelet.

Helsingborg har gjort flest eller näst flest mål i allsvenskan de två senaste säsongerna och i år har man redan producerat 16 mål på sex matcher.

Skral poängskörd för spelmotorerna

Ändå har deras båda spelmotorer i match in och match ut, Ardian Gashi och May Mahlangu, knappt gjort några poäng alls – till i går.

Guldåret 2011 spelade inte Mahlangu, utsedd till allsvenskans bäste spelare, fram till ett enda mål medan Gashi stod för tre assist. Tillsammans gjorde man fem mål denna säsong.

I fjol ”nollade” Gashi både i mål- och assistkolumnen medan Mahlangu mäktade med två framspelningar men inga mål.

Och i år hade duon fram till gårdagens match skrapat ihop en ”poäng” (en Mahlangu-assist).

Nu har det ju blivit fem titlar ändå på de här två säsongerna så jag kan inte påstå att detta varit en stor brist hos HIF – men visst är det fascinerande läsning?

En snabb jämförelse med två andra topplag som spelar 4-4-2, Elfsborg och Malmö, visar att Anders Svensson och Oscar Hiljemark i fjol stod för tolv mål och assist tillsammans och Erik Friberg och Wilton Figueiredo tio.

Två assist av Mahlangu

Men i går i 5–1-utklassningen av Gefle fick vi så två assist av Mahlangu och en av Gashi. Det är klart att det öppnar sig för alla spelare att skrapa ihop lite poäng i ett lag som är så överlägset. Men HIF har kört över lag förr utan att de båda spelmotorerna kommit med i något protokoll.

Jag pratade med dem båda i går om det här och med tränare Hansen.

Naturligtvis fick jag höra de vanliga klyschorna om att ”det spelar ingen roll vem som spelar fram eller gör mål, bara vi vinner”.

Men både Hansen och Mahlangu kom in på något som ändå kan bli viktigt.

– Vi anfaller med mer folk, inklusive May och Gashi, nu än vad man gjort tidigare, sa Hansen.

– Roar låter mig gå med mer i anfallen och kombinera med dem där framme. Under Conny (Karlsson) skulle både Gashi och jag vara mer defensiva, säger Mahlangu.

Som sagt – HIF vann allt som gick att vinna för mindre än två år sedan med Conny Karlssons order till spelmotorerna. Men i Roar Hansens spelidé blir det viktigt att också Mahlangu och Gashi börjar producera poäng.

Gefle? Norrlands enda allsvenska lag fortsätter ha det tufft längst ner i söder. Pelle Olssons gäng har bara vunnit en av 23 matcher i Skåne – mot Landskrona 2005.

Jag vet inte hur sunt det är, men oj vad Robin Simovic verkar drivas av revanschlust efter MFF:s behandling av honom.

ARTIKELN HANDLAR OM