”Det är helt underbart”

avFredrik Jönsson, Patrik Brenning

FOTBOLL

Sverige stod för en mäktig upphämtning mot stornationen Tyskland

1 av 8

BERLIN/STOCKHOLM. Först en usel halvlek och totalt utspelade.

Sedan kom bragden i Berlin.

Sverige hämtade upp 0–4 till 4–4 på en halvtimme borta mot Tyskland och grejade en poäng i VM–kvalet.

– Efter 4–0 tror jag matchen slappnar av och det är då vi kommer igen och straffar dem precis som vi gjorde, säger Zlatan Ibrahimovic.

Sverige var chanslöst i första halvlek och låg under med 0–3 i paus och när Mesut Özil sköt in 4–0 i 56:e minuten såg det helt kört ut.

Ingenting talade för en svensk poäng i Berlin.

Men sedan hände något obeskrivligt och det svenska landslaget stod för en bragdupphämtning sällan skådad.

Blågult hämtade upp 0–4 till 4–4.

– Vi sa inte så mycket (i halvtid). Jag menar, det är bara att göra det enkelt för varandra och försöka hjälpa varandra på bästa möjliga sätt i försvaret och anfallsmässigt. Det blir lättare i andra, säger Zlatan Ibrahimovic.

– Efter 4–0 tror jag matchen slappnar av och det är då vi kommer igen och straffar dem precis som vi gjorde.

Zlatan till Kanal 5:

– Jag vet inte om det går att förklara. Efter 4–0 och jag vet inte hur mycket det var kvar, en halvtimme, 35 minuter, så var det inte många som trodde precis som matchen slutade. Men vi gjorde det.

”Den här gången var det ännu bättre”

– Det var elva andra spelare som kom ut i andra halvlek, vi spelade på ett helt annorlunda sätt. Jag tror vi var för fega och hade för mycket respekt i första. Andra kommer vi ut, jag gör första och vi får mer och mer självförtroende. Andra, tredje och på slutet gör vi fjärde. Jag vet inte hur man ska beskriva det.

Sedan drar han paralleller till när Sverige senast var på Olympiastadion 2006 och besegrade Paraguay med 1–0 inför cirka 50 000 blågula fans.

– Sist vi var här fick vi med oss fantastiska minnen. Men den här gången var det ännu bättre, säger Zlatan.

Tre mål på en kvart

I den 62:e minuten skickade inhopparen Kim Källström ett tidigt inlägg mot Zlatan Ibrahimovic. Han kom fint i djupet och nickade in 1–4 bakom Manuel Neuer.

Två minuter senare var det dags för Källströms vänster igen.

Han lyfte in bollen mot en djupledslöpande Mikael Lustig som tog med sig bollen och lyckades trycka in den bakom Neuer fram till 2–4.

Och det skulle komma mer.

I den 76:e minuten skickade Behrang Safari in bollen till Alexander Kacaniklic, som hoppat in i halvtid, och han fortsatte ner mot kortlinjen. Han spelade snett in till Johan Elmander som kunde lägga in 3–4 vid bortre stolpen.

”Alla är fantastiskt glada”

På stopptid skickade Källström in ett inlägg där Zlatan vann en luftduell mot Tysklands Per Mertesacker. Bollen damp ner hos Rasmus Elm, som drog till med högern och dunkade in 4–4 vid närmaste stolpe.

– Det går inte att beskriva. Man ser hela bänken springa mot spelarna, alla är fantastiskt glada och sedan var publiken fantastisk i dag. Helt underbart, säger Zlatan.

– Det är svårt att säga. Vi möter Tyskland och ligger under med 4–0 i Berlin inför 70 000 och vi lyckas komma upp till 4-4. Jag vet inte, det är svårt att beskriva. Individuellt är det inte lika stort som jag gjort innan, men som lag är det nog en av de största jag har gjort.

”Många som njöt i media”

När Zlatan Ibrahimovic träffade den samlade presskåren efteråt valde han att avsluta med ett skämt:

– I dag är det inte så många som trodde på det vi gjorde, sen efter 4–0 är det nog många som njöt i media, men nu njuter de inte lika mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM