Planen: Bygga om Friends arena

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Gjord för konserter – så ska det bli högljutt i AIK:s borg: ”Ljudspeglar”

1 av 13
Foto: Robin Lorentz-Allard

43 000 åskådare skrek och sjöng, men det lät så tyst att fansen nu önskar att Friends arena byggs om.

Planerna för hur det kan gå till ligger färdiga.

– Man kan hänga ljudspeglar över publikytorna, säger den ansvariga akustikern Lennart Nilsson.

43 346 personer såg AIK möta Syrianska. Det är allsvenskans högsta publiksiffra på 36 år. De genomförde tifon, drog ramsor och skanderade över 0–0- ­matchens 90 minuter, men efteråt delade många samma uppfattning.

Friends arena absorberade ljudet. Det lät för svagt. Trycket uteblev.

– Jag har i alla fall pratat med tjugo-trettio pers. Många sa att de saknar Råsunda för att det är bättre drag där. Det blir inte samma jättehöga ljud som man är van vid därifrån, säger Black armys vice ordförande Daniel Wilhelmsson.

Hur känns det för dig?

– Det är tungt nu när arenan ska stå där i säkert 75 år.

Sportbladets Erik Niva skrev i en krönika att han fruktar att Friends arena är felbyggd. Hur ser du på det?

– Det är jätteintressant. Om det visar sig att experter håller med får förbundet och arenabolaget bygga om arenan. Om ljudet försvinner ser vi gärna att den byggs om, fast det är kanske inget alternativ.

Friends kräver mer

Jo, alternativet finns.

Lennart Nilsson är vd för LN Akustikmiljö som sedan början ansvarat för akustiken. Han berättar att uppgiften varit komplex eftersom Friends arena måste klara konserter och sport­evenemang lika bra. Musik kräver minimalt med eko, fotboll gynnas av mer skrän.

– Det är svårast att åstadkomma ett bra musikljud. Där handlar det om att dämpa de låga frekvenserna så att ljudet inte bumlar runt som i Globen, säger han och lägger till:

– Eftersom musiken är svårare har vi tagit hand om det. Kan vi inte ta Bruce Springsteen till Friends för att det låter skit är det en jätte­katastrof.

Nilsson säger att Friends inte sväljer mer eko än Råsunda, men att arenan är större och därför kräver mer ljud för att det ska bli tryck.

Han medger att de kan ha prioriterat konsertljudet framför sportens eftersom det är närmast omöjligt att dämpa eko i efterhand. Att fotbollspubliken kunde klaga förutspådde han för tre år sedan.

– Jag har skrivit i mina ljud-PM hur vi ska hantera det där. Det är ingen överraskning om någon tycker det låter för tunt. Vi har olika­ sätt att lösa det, säger han.

Ljudreflektorer

För att öka trycket kan ljudreflektorer hängas över publiken. Dessutom har akustikerna diskuterat en lösning där publikljudet förstärks med diskreta högtalare.

Lennart Nilsson påpekar att det måste gå ett par matcher innan korrigeringar kan bestämmas. Om det spikas tar planeringen ett par dagar och monteringen ytterligare någon vecka.

– Jag vet inte när det kan bli aktuellt. När arbetet pågår är det omöjligt att ha tillställningar där. Men vi håller hela tiden på med mindre justeringar. Vi gör det lite bättre här, lite bättre där, säger Nilsson.

I morgon ska AIK träffa arenabolaget för att diskutera gårdagens arrangemang. Friends arenas vd Thomas Perslund stänger inte dörren för ombyggnation.

– Vi försöker alltid förbättra oss. Tycker de att ljudet är ett problem får vi titta på det, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM