”Alla gånger jag har sagt att jag blir kvar har jag bytt klubb…”

avJohanna Frändén

FOTBOLL

Zlatan om framtiden i PSG, flyttrykten – och livet i Paris

PARIS. Ännu en titel i ännu en liga och om bara några dagar lämnar Zlatan Ibrahimovic PSG för uppdrag i Erik Hamréns och nationens tjänst.

Zlatan ser inget slut på landslagskarriären, men han ser akuta behov av poäng i jakten på en VM-plats redan nästa vecka – och en egen drömgräns inom räckhåll.

– Jag är ute efter att göra flest mål någonsin i landslaget, jag har elva kvar, säger Zlatan när Sportbladet träffar honom i Paris.

Det är en avslappnad nykrönt ligamästare som slår sig ner på en fåtölj på PSG:s hemmaarena Parc des Princes inre, för att prata med en fyrling svenska medier.

– Det har varit en fantastisk säsong. Både individuellt och lagmässigt. Vi fick vinna ligan med all den press vi hade på oss för att vinna och hur säsongen har varit. Vi hade en period i mitten av säsongen när det var lite jobbigt, men sen tycker jag allting har funkat bra. Om vi kollar på de cuperna vi åkte ut från: Champions League, franska cupen och ligacupen... vi förlorade inte de matcherna utan förlorade på straffar i två fall. Och i Champions League på uddamål då. Annars tycker jag det har funkat bra allting, jag menar, första året i Frankrike, fick vinna ligan, fick något annat pris individuellt också, fått göra mest mål. Det är det jag strävat efter, att utvecklas så mycket som möjligt för varje år som kommer och göra det bättre än det gångna året. Det tycker jag har funkat bra i år, även om allting är nytt och det inte har varit lätt. Det har varit svårt, säger Zlatan Ibrahimovic.

Du säger att det är svårt, men det har sett väldigt lätt ut för din del, du har gjort många mål och varit väldigt dominant. Har det varit för lätt?

– Nej, jag har varit inställd på att jag ska vinna. Det är därför jag kom, jag ville vinna och jag vill fortfarande vinna. Det var det folk tänkte på mest, han kommer hit, han tar det lugnt eftersom han kommer från Milan, han kommer inte ta i, han kommer varva ner. Det var nog den motivation jag hade för att göra tvärtom vad folk trodde eller tänkte på. Så jag har tränat hårt varje dag, och visat varje dag att jag vill vinna. Och sen har det gått bra som du säger, säger Zlatan till Sportbladet.

Blir du kvar oavsett vad som händer på tränarfronten i PSG nästa säsong?

– Vi får se. Det är mycket som händer. Alla andra gånger jag sagt att jag ska vara kvar så har jag bytt klubb. Så jag vågar inte säga något. Men jag har två år kvar och allt kan hända, det har jag lärt mig inom fotbollen. Jag har bytt flera gånger till ny adress om vi säger så. Och då har jag ändå planerat för att stanna lång tid och det har inte hänt, så vi får se vad som händer. Det är mycket som kan hända, som situationen är nu.

Om du får välja själv, var vill du själv?

– Jag vet inte. Jag var inte inställd på att komma till Paris vid den här tiden för ett år sedan utan jag var inställd på att åka till USA med Milan och förbereda mig för nästa säsong och hela den biten. I stället fick man ett samtal i mitten av juni eller juli och Paris kom in i bilden, och sen fick man tänka annorlunda.

Många vill se dig i England.

– Allt kan hända. Jag har inte haft det tänket att jag ska till England. Först måste man ha på papper vilka som är intresserade och sen av dem välja vad som passar en bäst. För mig har det aldrig varit aktuellt med ett engelskt lag förutom City när jag var i Barcelona, men då var jag mer intresserad av Milan.

Italien?

– Det är mitt andra hem, det har jag alltid sagt. Man saknar ju Italien. De klubbar jag spelat för där är världens största klubbar ju och jag vet hur det är att vinna med dem. Italien är det mest fanatiska landet, man trivs bra där som fotbollsspelare. De behandlar en bra. Italienarna är vana vid storstjärnorna, de behandlar en på ett särskilt sätt. När man kommer in på en restaurang säger ägaren ”min restaurang är din restaurang”. I Spanien var det annorlunda, man skulle vara glad om man fick komma in i en restaurang. Men det är olika kulturer. Och den italienska gillar jag skarpt. Jag har varit där i fem, sex år ju. Det är där jag växte upp som fotbollsspelare och det är där mina barn kom till också.

Vill inte ha tränarbyte

Om Carlo Ancelotti lämnar, som han själv säger att han vill, vem vill du ha som tränare?

– Jag vill ha Ancelotti. Jag har inte ens tänkt på någon annan. Sen om Ancelotti lämnar, vilket jag inte hoppas, blir det en viktig bit för klubben, med tanke på de spelare som finns här i dag. Med laget som är ansett internationellt och har stora personligheter. Då gäller det att hitta en tränare som kan klara av den biten, och det kan inte alla göra. Det är klart alla vill ha Ancelotti, han har varit fantastisk. Det är nog enda tränaren jag har haft som har sån här relation till laget, Mourinho hade det också, men Ancelotti har det ännu mer. Du kan fråga vem du vill i laget. Han har varit bra mot allihopa, även mot spelare som får mindre speltid. Efter att vi vunnit ligan samlade han alla i ett rum, som en presskonferens, och tackade av alla. Jag har aldrig varit med om en tränare som har tackat spelarna för att vinna något. Det har mer varit att det är tränaren som är chefen, det är tack vare honom. Men nu tackade han av alla och hade ett personligt meddelande till alla. Jag vill inte att han ska lämna, jag tror han är rätt man för det här projektet.

Kan du tänka dig att sänka din lön för att flytta och trivas bättre och hitta en bättre utmaning?

– Nämen jag trivs bra, vi får inte blanda ihop saker, jag trivs bra. Det funkar inte så, jag menar man byter inte om man trivs bra och har det bra, man ska inte byta för att få mindre lön då, så som du säger. Jag har Mino (Raiola, Ibrahimovics agent). Mino är bra på det. Han brukar lösa det.

När du såg Beckham avsluta sin karriär, tänkte du själv på när det tar slut? Ligger det nära för dig, tror du?

– Nej, nej nej nej nej. Vi har ett par år kvar. Nej det var...känsligt att se Beckham. Man har hört mycket om honom, man har sett mycket om honom. Man kände inte personen, men nu känner man personen. Han är en fantastisk person, elegant, jobbar hårt, är professionell, har en fantastisk familj. Jag har bara positiva saker att säga om honom. Han har lärt mig att vara professionell. Han är sig själv och lever ett normalt liv med barnen. Jag tar inte vissa initiativ eftersom jag inte vill att barnen ska bli störda, men han lever normalt fast hans värld är nog ovanför min, mediamässigt och hela den biten.

”Vi ska ta full pott”

Vad händer efter sista Ligue 1-matchen?

– Vi har ju landskamper. Nu är det två nya matcher och vi ska ta full pott där för att vara med i bilden, för att komma till Brasilien och förbereda oss på ett bra sätt och inte upprepa de misstag vi gjorde mot Irland.

Hur länge spelar du i landslaget?

– Så länge jag är aktiv. Jag är ute efter att göra flest mål någonsin i landslaget, jag har elva kvar. Så jag hoppas få med det och komma till VM i Brasilien. Sen har jag två år kvar och så länge jag är aktiv vill jag spela.

Är det frustrerande att landslaget inte är på samma nivå som klubblaget?

– Nej, men det är jag van vid. Man försöker lyfta alla andra och komma upp i kvalité. Det är därför man är där. Man är inte från Spanien eller Brasilien där alla runtom dig är på den nivån och det är man van vid. Det ser jag som en utmaning, att jag vill klara det. Om jag klarar det med Sverige, som är svårare än att klara det med Brasilien så pushar det mig och ger mig mer adrenalin. Det är svårare att komma till EM och VM med Sverige än vad det är med Spanien eller Frankrike och Italien.

Är det fortfarande roligt med fotboll?

– Ja, det tycker jag. Jag hade en period, men det har jag kommit över. Jag spelar mer på erfarenhet nu, det är nya saker varje dag. Man vet vad man behöver för att kicka igång sig själv. Det är en annan sak om jag suttit här och gjort ett eller två mål och inte vunnit något, då hade jag nog tyckt att det var jobbigt.

TV: Här firar Zlatan ligasegern

ARTIKELN HANDLAR OM