Bidragit med 200 000 kronor

Uppdaterad 2015-07-22 | Publicerad 2015-07-21

Jiloan Hamad en av många som hjälpt barn i Kobane

Hamad.

Fotbollsspelaren Jiloan Hamad har hjälpt till att samla ihop pengar till drabbade i Kobane.

Nu har delar av pengarna genererat 1100 kg mjölkersättning.

– Det är fantastiskt att kunna hjälpa så många barn, säger Jiloan Hamad till Sportbladet.

Människor i nöd kring Kobane.

Det råder stora oroligheter i den syriska gränsstaden Kobane sedan våldsamma strider mellan Islamiska staten och kurderna utspelat sig.

För att hjälpa människorna i området startade Evin Cetin, S-politiker, en insamling och till sin hjälp tog hon Hoffenheim-spelaren Jiloan Hamad och Peshraw Azizi, lagkapten i Dalkurd.

– Det var Evins idé och det är hennes förtjänst, hon är grym som har dragit igång den är insamlingen, säger Jiloan Hamad och fortsätter:

– Många har varit med och bidragit och jag vill tacka alla. Jag har hjälpt till att sprida det här budskapet och jag ställer alltid upp när det gäller idéer och budskap. Jag uppmanar alla att göra skillnad.

1100 kg mjölkersättning

På bara två veckor lyckades man samla ihop 200 000 kronor och nu har hälften av pengarna spenderats för att hjälpa barnen i det krigsdrabbade området.

– Evin och Peshraw åkte ner för att agera snabbt och se vad det fanns behov av. Många barn är föräldralösa och har ingen mat och därför ville vi lägga ett bidrag där.

Ungefär hälften av pengarna, 100 000 kronor, gick därför till att köpa mjölkersättning och totalt kunde 1100 kg införskaffas.

– Det är fantastiskt att kunna hjälpa så många barn.

Om andra halvan av de insamlade pengarna är förbrukade är inget som Jiloan Hamad i dagsläget vet.

– Det är ganska svårt att hålla kontakt med dem så jag vet inte säkert, men jag tror inte att resterande pengar är förbrukade än.

Två år kvar på kontraktet

Fotbollsspelaren lämnade Malmö FF 2013 för spel i tyska Hoffenheim. För 3,5 månader sedan opererade han bakre korsbandet men hoppas vara tillbaka i spel innan året är slut.

– Det ser bra ut och jag har precis börjat att jogga. Men det är svårt att veta, man kan alltid få bakslag. Fortsätter det så här kan jag nog vara tillbaka snabbare än förväntat, kanske i november. Det är åtta månader efter min operation och allt innan det skulle vara fantastiskt.   

24-åringen har två år kvar på sitt kontrakt med Hoffenheim och trivs bra i klubben.

– Det är ett bra gäng och det har gått väldigt bra för mig. Jag ska se till att bli frisk nu och ta en plats i laget, inget annat. 

Följ ämnen i artikeln