”Inte så positivt om 40 000 buar åt dem”

avMichael Wagner

GÖTEBORG. AIK vill kasta bensin på publiken.

IFK Göteborg vill få det att snedtända.

– Det är inte så positivt när 40 000 buar, säger Adam Johansson.

I lördags berättade AIK-spelare och ledare att man under förberedelserna inför matchen mot IFK Göteborg pratat om att "kasta bensin på publiken", alltså att göra sådant som ökar trycket.

– Man kan spela lite enklare. Man kan ge en tackling för att väcka publiken, se att de är med oss, sa Per Karlsson.

Något som IFK Göteborg är medvetna om – och kommer försöka utnyttja.

– Att inte släppa in ett tidigt mål blir viktigt. Så att AIK inte har något att gå på och få med sig publiken på, säger försvararen Adam Johansson.

– Publiken kan vara en sporre och något som lyfter spelare, men AIK-publiken kan också vara mot dem. Och det är inte så positivt att ha 40 000 personer som buar.

Ska hålla Goitom utanför

Med en upptrissad läktarstämning gäller det också att inte förivra sig eller gå över gränsen i närkamperna.

– Det kommer bli väldigt bra tryck och förmodligen får man försöka lugna ned sig själv i vissa lägen. Det är inte bara en fysisk fajt utan också en taktisk match som kommer ligga bakom en eventuell vinst. Det gäller att man följer matchplanen och försöker hålla sig lugn och inte flyger i väg, säger Gustav Svensson.

Därför blir det också troligen en slags 4-4-1-1-uppställning från IFK Göteborg både för att vinna slaget om mitten, ha en tät defensiv och ge utrymme för danska trion Rieks, Ankersen och Albaek att hitta ytorna mellan AIK:s lagdelar.

– Om AIK pressar oss högt kommer det finnas ytor bakom. Annars ska vi spela kompakt och se till att Goitom och Bangura hålls utanför spelet, säger Sören Rieks.

Fem frågor till IFK Göteborg

Jakob Ankersen

 Vad är AIK:s styrka?

– Deras hemmaplan. De har inte tappat många poäng på Friends.

 Vad är AIK:s svaghet?

– Jag tror vi kan komma fram bra med vår fart i kontringarna.

 Vad blir nyckeln till seger?

– Att vi har en tajt organisation, en bra ­defensiv och kör på stenhårt i kontring­arna. Vi måste utnyttja våra chanser. Det går inte att bränna 100-procentiga chanser i sådana här matcher.

 VEM i AIK måste ni se upp med?

– Goitom. Han är en stark målskytt och deras anfall och offensiv håller hög klass.

 Vem blir er viktigaste spelare?

– Laget. Jag tror inte det finns en spelare hos oss som är viktigare än någon annan.

Gustav Engvall

 Vad är AIK:S styrka?

– Deras offensiva spel. De är starka på att få fast bollen på offensiv planhalva och sedan börja spela därifrån.

 Vad är AIK:s svaghet?

– De är kanske lite för offensiva i laget. Det finns bra ytor i deras defensiv för oss att spela på. De kan lämna ytor både bakom och framför backlinjen.

 Vad blir nyckeln till seger?

– Att vi vinner duellerna. Det gäller för var och en av våra spelare att vinna i sin duell. Det kommer smälla. Vinner vi duellerna så kommer vi få ha bollen och då kommer chanserna.

 VEM i AIK måste ni se upp med?

– Goitom är en klasspelare rakt igenom. Han tar smarta löpningar och är ofta rätt.

 Vem blir er viktigaste spelare?

–Alla är nycklarna… Men om jag måste ­säga någon så säger jag att våra mittbackar blir väldigt viktiga. De söker mycket sina anfallare. Kan våra mittbackar, Bjärsmyr och Hjalle, ta den fajten bra så är mycket vunnet.

John Alvbåge

 Vad är AIK:S styrka?

– Deras försvarsspel fram till för några omgångar sedan. Det imponerade.

– De letar spelartyper som sticker ut lite. Okej spelare i en annan klubb, men i AIK blir de tillsammans en stark enhet av ­starka personligheter.

– De kanske startar säsongerna halvknackigt men när det drar ihop sig är det ofta med och slåss om guldet.

 Vad är AIK:s svaghet?

–  Jag tycker inte de har några stora svagheter. Det är ett ganska komplett lag.

 Vad blir nyckeln till seger?

– Att vi är effektiva framåt och cyniska bakåt.

 Vem i AIK måste ni se upp med?

– De har en väldigt bra anfallsduo

i Goitam och Bangura. Sedan har de en vass djupledsspelare i han norrmannen (Fredrik Brustad) som kan komma in. AIK har många hot.

 Vem blir er viktigaste spelare?

– Man kan inte lyfta fram någon enskild spelare. Det kommer bli hela laget om jag börjar rabbla. I år är man lite förälskad i Emils (Salomonsson) och Haitams (Aleesami) spel på kanterna. De gör mycket både för vår offensiv och defensiv.

Enkät: Michael Wagner

Fem frågor till AIK

Nils-Eric Johansson

 Vad är Blåvitts styrka?

– Försvaret, även om det blivit sämre ­sedan Thomas Rogne blev skadad. Bjärsmyr, Rogne, Salomonsson och Aleesami är väldigt starka. Gustav Svensson gör ett grymt jobb på mitten och så är John Alvbåge en erfaren målvakt.

 Vad är Blåvitts svaghet?

– Det håller jag för mig själv.

 Vad blir nyckeln till seger?

– Vi måste vara flexibla och kunna ändra på sättet vi spelar beroende på hur matcher artar sig.

 VEM i Blåvitt måste ni se upp med?

– Det skulle vara Haitem Aleesami och Emil Salomonsson i så fall. De båda är väldigt frejdiga på kanterna. Vi måste se upp med Blåvitts kantspel.

 Vem blir er viktigaste spelare?

– Kan inte säga en enda. Henok Goitom, Jos Hooiveld, Per Karlsson, Patrik Carlgren – det är många...

Andreas Alm

 Vad är Blåvitts styrka?

– Deras skandinaviska homogenitet. ­Jörgen är väldigt bra på att få ihop ett lag väldigt fort. De jobbar hårt och är gedigna på alla sätt och vis. Han kan lägga det där pusslet, Jörgen.

 Vad är Blåvitts svaghet?

– Varken Göteborg eller Norrköping har några direkta svagheter. Då hade de inte tagit så många poäng. Det skulle vara att Blåvitt släppt in något fler mål sen Rogne blev skadad; men det tror jag är slumpen snarare än en trend.

 Vad blir nyckeln till seger?

– Att vi kan hantera olika situationer i matchen. Blåvitt är varken ett lag som har mycket bollinnehav, eller lite bollinnehav. Vi måste vara flexibla: en match blir sällan som man tror på förhand.

 VEM i Blåvitt måste ni se upp med?

– Sören Rieks är deras spelare som påverkar mest i offensiven nu när Lasse ­Vibe är borta. Vänsterbacken Haitam Aleesami har varit deras bästa spelare under hela året.

 Vem blir er viktigaste spelare?

–.

Henok Goitom

 Vad är Blåvitts styrka?

– Deras försvarsspel fram till för några omgångar sedan. Det imponerade.

 Vad är Blåvitts svaghet?

– Försvarsspelet har blivit sämre sedan deras kanske bästa spelare, Thomas Rogne, blev skadad. De har blivit ganska lättlästa.

 Vad blir nyckeln till seger?

– Göteborg har sitt sätt att spela och är ­inte särskilt flexibla. Allt eftersom har det blivit enklare för lagen att läsa av deras spel och hantera det. Vi har övat på en del grejer under veckan och vet vad vi behöver göra. Göteborg kommer inte kunna överraska oss.

 Vem i Blåvitt måste ni se upp med?

– Deras ytterspelare. Sören Rieks, Jakob Ankersen, Emil Salomonsson och ­Haitam Aleesami. Yttrarna är flexibla och är viktiga för deras spel. De har verkligen levererat under året.

 Vem blir er viktigaste spelare?

– Definitivt fansen. Det kommer komma stunder då spelet hackar och fotboll är i första hand en psykologisk sport. Har du fansen med dig när du är som tröttast kan du göra en maxlöpning i slutet av matchen i stället för en 80-procentig. Vi kommer behöva det stödet från fansen.

Enkät: Per Bohman

ARTIKELN HANDLAR OM