Rekordvärvningen – stjärnan till Kina

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Största värvningen till en kinesisk klubb – någonsin

Jackson Martinez med delegationen för kinesiska Guangzhou Evergrande.
Foto: TWITTER
Jackson Martinez med delegationen för kinesiska Guangzhou Evergrande.

Igår smällde transferfönstret igen i Europa.

I dag blev vinterns största affär klar.

Jackson Martinez, 29, lämnar Atletico Madrid för kinesiska Guangzhou Evergrande med en prislapp på 390 miljoner, uppger AS Colombia.

Trenden har varit tydlig hela vinterfönstret. Medan Silly season i de stora europeiska ligorna har varit tämligen tystlåten så har den kinesiska ligan tagit stora steg i sin spelarjakt.

Ramires flytt från Chelsea till Jiangsu Suning var januari månads dyraste med drygt 300 miljoner kronor och på topp fem har den kinesiska ligan ytterligare tre spelarköp. Och även om det europeiska toppligorna packade ner plånboken i går så fortsätter de kinesiska storklubbarna, vars fönster stänger först den 26:e februari, att handla.

Och det rejält.

Fick igen pengarna

Under kvällen stod det nämligen klart att Guangzhou Evergrande lyckats få loss Atletico Madrids colombianske landslagsman Jackson Martinez. Martinez missade dagens Madrid-träning "av personliga skäl” och under tiden så passade hans agent Jorge Mendes på att färdigställa affären mellan de båda parterna.

Martinez kom till den spanska toppklubben från Porto inför årets säsong. I Portugal öste han in mål under tre raka säsonger, men väl i Madrid har han inte hittat formen alls. På elva matcher under hösten gjorde han bara två mål och när Guangzhou Evergrande kunde tänka sig att betala det Porto fick för Martinez i somras passade alltså Atletico Madrid på att sälja.

Ingen av klubbarna har bekräftat affären på sina hemsidor men på en bild som AS publicerat kan man se hur hela förhandlingsdelegationen poserar på en bild inne på Vicente Calderón.

Värvningen är den största till en kinesisk klubb någonsin.

■ ■ ■

DOKUMENT: Jackson Martinezs tuffa väg till toppen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.