”Information om planerad aktion”

FOTBOLL

Förbundet med beredskap att stoppa politiska budskap

1 av 3

Protester planeras inför Sveriges träningsmatch mot Iran.

Svenska fotbollförbundet bekräftar nu att politiska budskap är totalförbjudna inne på arenan och att de har beredskap för att agera mot eventuella regelbrott.

– Hur kan jag dessvärre inte avslöja, säger förbundets chefsjurist Krister Malmsten.

Det svenska landslaget tränade på måndagen för sista gången inför tisdagens vänskapsmatch mot Iran. Ett möte där nästan allt fokus inför matchen handlat om politik.

Planerar protester

Fifas regelverk (kapitel 2, paragraf 67) gäller i matchen och där står tydligt att politiska budskap av alla former är förbjudna på fotbollsarenans läktare. Enligt uppgifter till Sportbladet planeras protester, i första hand utanför arenan men diskussioner om hur politiskt laddade symboler ska tas in på läktarna förekommer också på nätet.

Krister Malmsten, chefsjurist och ansvarig i tävlingskommittén, bekräftar att förbundet fått information om planerade protester utanför arenan och har beredskap om det skulle förekomma även inne på läktarna.

– När matchen beslutades hade styrelsen noggranna överväganden om olika saker och det här var en del i diskussionen som fördes. Sedan, som inför alla landskamper, gör vi en analys inklusive en riskanalys beroende på motståndare och det har vi även gjort det här fallet. Där har också viss informationsinhämtning gjorts på olika sätt och vi har fått information som tyder på att det kommer ske någon form av manifestation utanför arenan i varje fall. Vi har också viss beredskap utifrån den information vi har, säger Krister Malmsten.

Hur agerar ni om det kommer upp ett förbjudet plakat på läktaren?

– Det ligger i den beredskap vi har och det kan jag dessvärre inte avslöja.

Malmsten bekräftar också att Svenska fotbollförbundet har ett fullständigt ansvar för matchen, så även för eventuella bortasupportrar.

”Sport och politik hör ihop”

Svenska landslagets mittfältare Pontus Wernbloom välkomnar debatten om Irans politiska lagar men hoppas samtidigt att reglerna följs.

– Det är en svår fråga men om det finns ett reglemente tycker jag inte att man ska bryta det. Men det är kanske svårt att förhindra många gånger, säger Wernbloom.

Tycker du att reglerna borde ändras?

– Det är klart att det hör ihop, sport och politik, många gånger och även om vi inte vi pratar om det så gör många andra det. Men om det ska bli ett forum för politiska åsikter tas också mycket av fokus bort från fotbollen. Det är bra att frågorna väcks och att man tar debatten, som här nu, men på fotbollsarenorna ska det spelas fotboll och det ska kanske inte vara ett forum där folk ska uttrycka saker och ting som inte har med fotboll att göra. Det kan man prata om utanför istället.

ARTIKELN HANDLAR OM