Fotboll

”Sepp Blatter såg sig själv som frälsaren”

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Norrmalmstorg den tolfte november 1998.

Kunde vi återvända till det slutna rummet och lyssna på samtalet därinne hade härvan kring Michel Platini och Sepp Blatter varit löst nu.

Sportbladet gick till botten med vad som hände den avgörande dagen och landade i två slutsater.

Fotbollens två mäktigaste män stängs av i åtta år.

Och någon fortsätter att ljuga.

För 17 år sedan flockades fotbollens elegantaste kostymer i Stockholm. Uefas exekutivkommitté hade möte i Stockholm och bland dignitärerna syntes Johansson från Sverige, Omdal från Norge och Blatter från Schweiz.

Inklämd mellan besluten låg en ren informationspunkt: Blatter meddelade de övriga att han slutit ett informellt avtal med legendaren Michel Platini. De kommande fyra åren skulle fransmannen fungera som sportdirektör och för detta kvittera ut 17 miljoner kronor. Ingen protesterade. Ingen antecknade överenskommelsen. Den finns inte på band och deltagarna kan i efterhand inte minnas att de fått informationen.

Hur kunde det ske?

I praktiken avstängda på livstid

Ett svar kan vara glömska. Deltagarna kan ha missförstått. Sekreterarna kanske klantade sig med protokollen.

Något åt det hållet antydde Sepp Blatter när han i måndags ställdes till svars för miljonerna som trillade in på Platinis konto år 2011.

– Jag beklagar att det aldrig skrevs ett avtal. Men vi har inte gjort något etiskt fel, möjligen ett administrativt, sa han.

Det kan också vara bullshit. Kanske fanns aldrig punkten på schemat, kanske var pengarna smutsiga. Den linjen håller Fifas etiska kommitté som undersökt transaktionerna noggrant och stänger av Platini och Blatter i åtta år, vilket i praktiken innebär att 79-åringen och 60-åringen är borta från världsfotbollen på livstid.

Överklagan är på väg in. Pamparna vänder sig till idrottens skiljedomstol Cas, som står utanför och över fotbollsfamiljen, för att skydda sin historia och rädda sitt arv. Platini känner sig smutskastad, Blatter utnyttjad av män med dolda agendor.

Det finns inga ljudfiler att tillgå från mötet som hölls i närheten av Norrmalmstorg 1998, men det går att fråga deltagarna vad de hörde. En heter Per Ravn Omdal och var vid tillfället ordförande i norska fotbollsförbundet, vice ordförande i Uefa och styrelseledamot i Fifa.

Tror inte på förklaringen

Omdal vägrar tro att Uefa-kommittén informerades om monsterlönen utan att reagera eller ens lägga den på minnet.

– Jag tror aldrig att det har hänt, säger han.

17 år är lång tid och det här är viktigt. Är du säker?

– Nej, men jag kan inte minnas att det har skett. Hade det hänt på ett möte skulle det stå i ett protokoll.

Du tror inte på Blatter?

– Nej. Vi visste att Platini skulle arbeta för Fifa, för vi hade mött honom den hösten efter att Lennart Johansson förlorat valet mot Blatter. Då hade vi försökt avslöja vad ordföranden tjänar, men det fick vi aldrig reda på. Vad Platini skulle få som anställd hos Fifa frågade vi inte och fick heller aldrig veta.

Berätta för oss som inte har insyn i er värld: är 17 miljoner en hög lön?

– Det är massor med pengar. Efteråt sägs att han fick 200 000-300 000 kronor per år, men att de sjutton miljonerna var en bonus nio år senare. Det kan de inte vrida till att Lennart Johansson eller någon annan i Uefa kände till något.

"Rättvisa på väg att skipas"

Johansson har jobbat nära Blatter och Platini i decennier. Han förlorade mot den förste i Fifas ordförandeval 1998 och mot den andre i Uefas ordförandeval 2007. Båda utnämningarna är ifrågasatta. Häromåret trädde delegater fram och berättade att de mutats av en mellanhand, Jack Warner från Trinidad, som hade fått 40 miljoner kronor för att säkra Blatters seger. För detta stängdes Warner i höstas av på livstid.

Lennart Johansson har fyllt 86 år och följer utvecklingen på håll. Han säger det rakt ut: Blatter ljuger.

– Jag känner ingen seger, men tillfredsställelse att rättvisa är på väg att skipas, säger Johansson.

Är du förvånad?

– Nej. Jag har försökt bringa rättvisa i ärendet, men nu förstår jag varför det var förgäves. De hade ingen lust att bistå mig för de var alla korrumperade och har blivit straffade.

Det finns en central dag. 12 november 1998 och Uefa-mötet som hölls i Stockholm, där ni ska ha informerats om en informell överenskommelse mellan Blatter och Platini, som senare gav fransmannen 17 miljoner kronor. Minns du mötet?

– Ja. Det kommer allt tillbaka till. Jag har rannsakat mina njurar och det som påstås där, att Platini skulle bli sportdirektör, och vet att det inte stämmer. Jag har pratat med alla mina vänner som var med den tiden. Ingen vill känna till detta.

Per Omdal säger samma sak.

– Ja. Han är oerhört korrekt och perfekt under alla omständigheter. När han säger att han aldrig hört talas om det förstår jag att jag själv inte har dåligt minne.

Blatter var inte med i Uefa vid tidpunkten. Var han och Platini ens i Stockholm?

– Ja, båda var närvarande. Blatter var inbjuden för att tala hos oss, för på den tiden ville vi upprätthålla förbindelserna. Blatter var manager åt Platini för att sedan, när det började blåsa, hoppa av. Det var tarvligt.

Vad uppgavs Platini ha gjort mellan 1998 och 2002 för att förtjäna pengarna?

– När jag har frågat om hans uppdrag har man inte kunnat svara. Han var ute och reste för Blatters räkning, säger de. Vad är det för lappri?

Vad tror du händer nu?

– Nu är vi på väg mot rensning. Jag menar det, inte bara för att jag är naiv ibland. Många vill se till att vi får män i toppen som alla kan lita på. Vi orkar inte med att en sport som fotboll ska ha massa korrumperade människor. Det håller inte.

Tror du att Platini eller Blatter kan komma tillbaka till fotbollen?

– Nej. Etiska kommittén har sagt att de är avstängda i åtta år. Då har man fått straffet inom sin egen familj. Jag tror inte att en annan domstol har som ambition att sänka straffet. Man vill markera ett slut på en era.

Hur vill du summera Sepp Blatters gärning för fotbollen?

– Han har inte sparat på någon möda för att arbeta för fotbollen. Det han nu anklagas för är han förargad över eftersom han tyckte att allt han har gjort har varit viktigt. Han såg sig själv som frälsaren. Han talade aldrig om sig själv i första person, han sa alltid "Fifas president anser att...". Att tala om sig själv i tredje person är ganska pretentiöst. Som om kungen skulle säga "vi, Sveriges konung vill...".

"Det är snygga grabbar..."

Det var ändå några fina ord.

– Ja. Vi kan inte ta ifrån honom att ingen möda har varit osparad för fotbollen. Han tycker att det han gjorde var riktigt. Att han tog extra betalt, att Platini fick 17 miljoner för att jobba en vecka för honom, var i sammanganget inget att tjafsa om. Blatter var ingen riktig president, han var en exekutiv president, han reste frågor och stod för förslagen utan att fråga exekutivkommittén. Han lärde av Joao Havelange (föregångaren som ledde Fifa mellan 1974 till 1998, reds anm), som var mästaren på det området. Det är snygga grabbar det där. Dem har jag jobbat ihop med ett halvt liv.

Känner du dig sviken?

– Ja. Men inte besviken.

Hur då?

– Jag har hela tiden känt att jag har haft rätt. Min pappa, som jag beundrade, sa "håll dig till sanningen för den kommer alltid ikapp dig. Försök inte mygla hit och dit". Nu är vi vid en sådan punkt. Nu får de sitta och gnälla och ljuga bäst de vill, ändå tvingas de stå för något annat. Det här är en skamlig sak för världens största idrott.

Skamlig?

– Ja. Så tycker jag.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Så ska de förändra världsfotbollen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!