”Han är galen i skor och har 200–300 par”

1 av 4 | Foto: Andreas Bardell
På glatt humör Zlatan slappnar av i solskenet på Gotland, där landslaget laddar upp inför VM.
FOTBOLL

Vår största stjärna är också vår hemligaste.

När det gäller Zlatan Ibrahimovic valde vi därför att gå ett steg längre.

Sportmagasinet åkte till Turin för att kartlägga Ibras liv. Genom att gå i hans fotspår och tala med människorna i hans närhet kan vi avslöja hur han bor, vad han gör på fritiden, vem han umgås med och till och med vilka kalsonger han använder.

Från utsidan ser det ut som en trist fabriksbyggnad. Väl inne i hotell Le Meridien Lingottos stora receptionssal blir alltid genast klarare. Kontruktionen och de gigantiska ytorna skvallrar om att det fyrstjärniga hotellet en gång i tiden varit en industrilokal.

Samtidigt är det svårt att hitta några som helst associationer till blod, svett och hårt arbete i den luxuösa inredning och den magnifika ”giardino delle meraviglie”, undrens trädgård, som ligger i anslutning.

Byggnanden var från början Fiats första bilfabrik för massproduktion och byggdes efter nedläggning 1983 om till ett hotell av den världsberömde arkitekten Renzo Piano.

Och det var alltså här, i detta monument över industristaden Turin som Zlatan Ibrahimovic omedelbart hystes in när han köptes över från Ajax i augusti 2004. Det var här Ibra tillbringade sina sex första månader i Juventus och det var också här Sportmagasinet valde att inoleda resan.

Vi går fram till den körsbärsfärgade receptionen, som är blygsamt placerad i ett hörn och ganska svår att lokalisera i folkvimlet. Väl framme säger vi som det är: ”Vi kommer från Sverige och gör ett reportage om Ibrahimovic. Vi vill se sviten, nummer 328, som han bodde i och vi vill veta allt som finns att veta”. Det är så vi träffar Mary Guerzoni, marknadschef på Lingotto, och det är framförallt så vi kommer i kontakt med ”Jack”.

”Jack” heter egentligen Rathore Jitendra Singh men kallas ”Jack” för att göra livet enklare för sig själv och alla andra. Han är indier, 27 år gammal, och jobbar sedan några år tillbaka som piccolo på lyxhotellet. Men framför allt är han en av Zlatans närmaste vänner.

– Det är honom ni ska prata med, konstaterar en anonym receptionist innan han smyger till mig ”Jacks” telefonnummer.

”Jack” visar sig tycka om att prata om sin vänskap med den stora fotbollsspelaren mer än något annat.

– Vi lärde känna varandra när Zlatan kom till Juventus. Det var jag som bar upp hans bagage när han kom till Lingotto. Det tog tre månader innan vi lärde känna varandra. Sedan var jag på hans rum nästan varje dag och umgicks med honom. Vi blev vänner, förklarar han.

Under denna fredagsförmiddag kommer ”Jack” att ge oss en unik inblick i Zlatan Ibrahimovic vardag. Hans kommentarer kommer att löpa parallellt med platserna vi besöker.

Tillbaka till Lingotto. Efter en stund kommer Mary Guerzoni och möter oss. Hon är en hurtig, mörkhårig kvinna i 30-årsåldern som ler ständigt och älskar att prata, inte minst om Ibra. Får vi se rummet? Naturligtvis. Fast i hissen på vägen upp gör hon oss något besvikna:

– Ja, ni får förstås inte se rummet som Zlatan faktiskt bodde i. Det är av säkerhetsskäl. Men det här är exakt likadant, säger hon.

Senare får vi reda på att rummet vi fick se var Jonathan Zebinas gamla. Tydligen är fransmannen inte lika intressant ur säkerhetssynpunkt. Få Juventus-spelare har samma idolstatus som den gänglige svensken.

– Ibra blev en av de största nästan omedelbart. Det var någon som skuggade honom efter en träning för att ta reda på var han bodde, och när det kom ut dök det genast upp tonvis med fans utanför hotellet. De var här varje dag, sov på gatorna utanför entrén. Vi försökte köra bort dem, men på andra sidan gatan är det allmän plats så vi kunde inget göra.

Mycket tjejer?

– Ja, det var massor av tjejer. De sov här utanför, mellan de parkerade bilarna. Helt sjukt. Fast värst var det när Real Madrid bodde på vårt systerhotell precis här intill när lagen möttes i Champions League förra våren. Då var det dubbelt så många tjejer och nu var de nakna också. Beckham, du vet.

”Jack” berättar att Zlatan blivit mycket försiktig för att inte bli igenkänd.

– Han har en Ferrari Enzo och en Porsche Cayenne, lyxbilar som kostar hur mycket pengar som helst. Men när han åker till Sisport för att träna kör han en Lancia Musa, en liten grå sak för 8 000 euro. Naturligtvis är det ingen som tror att Ibra ska köra runt i en sådan bil, och därför är det heller ingen som följer efter honom.

Rummet är en svit på 56 kvadratmeter. Mellan 200 och 400 euro natten kostar det att bo där, beroende på säsong. Möbler är ritade av kända designers; fåtöljerna är till exempel från Le Corbusier. Dessutom finns en tv med hundratals kanaler. Allt är allergianpassat, sängen, kuddarna och luftkonditioneringen. Det var här Zlatan satt och spelade tv-spel dagarna i ända.

– Det mesta handlade faktiskt om Playstation. När han inte tränade med Juventus spelade han, hela dagarna. På det sättet är han som en pojke, säger ”Jack”.

Vilka spel?

– Fotboll, alltid fotboll. Sedan exakt vilket spel det är vet jag inte.

Gör han någonting annat?

– Han tittade på film en del. Han hade en stor samling. Mest gamla, svartvita filmer från kanske 1940- och 1950-talet. Och ”Scarface”, den med Al Pacino minns jag att han gillade.

”Jack” berättar en annan intressant detalj. Zlatans svit var överfull med skor.

– Han är galen i skor! Han hade 200 - 300 par, kanske ännu fler men definitivt inte färre. Han hade ingen ordning på dem heller; de låg huller om buller. Det kan inte ha varit lätt att hitta båda skorna från ett par, säger ”Jack”.

Vad var det för skor?

– 99 procent var sneakers av olika slag. Resten var vanliga skor. Jag minns att han sa till mig att jag fick ta vad jag ville. Men alla var storlek 47. Jag har 43 så jag hade tyvärr ingen användning för dem.

Finns det något du inte vet?

– Nä, jag vet allt. Jag vet vilka kalsonger han använder.

Och det är...

– Dolce & Gabbana.

Boxers eller briefs?

– De stora, alltid de stora.

Mary Guerzoni umgicks aldrig med Zlatan, men har klara och tydliga minnen av hans vistelse:

– Ibra är speciell, han är en superdiva. När tv:n inte fungerade ringde han omedelbart till receptionen och krävde att någon skulle komma och fixa. Utan att resa sig från soffan för att kolla om tv:n var påslagen där framme eller att kontakten var i. Han är ett geni, och han vet om det (skratt).

En anställd på hotellet, som inte vill skylta med sitt namn, berättar om just en sådan tv-incident:

– Det var en gång när Helena var på besök. Hon kom ner till receptionen och det stod en helt ny kille där, som inte kunde rutinerna. Helena sa att tv:n inte fungerade, men eftersom det var helg fanns det inga reparatörer på plats. Killen sa att hon fick vänta till på måndag, att Zlatan minsann inte skulle få någon specialbehandling. Fem minuter senare kom han ner, förbannad som fan, och sa att tv:n ska vara lagad inom fem minuter, annars skulle den åka ut genom fönstret. Det tog inte ens fem minuter innan det stod en ny tv på rummet.

Vi går ner till restaurangen, den berömda Torpedo som är döpt efter en av Fiats modeller som producerades just på Lingotto-fabriken under storhetstiden. På vägen berättar Mary Guerzoni om Fiats gamla testbana på Lingottos tak, där bilarna som byggdes på fabriken provkördes. I dag är den ombyggd till en löparbana, där gästerna kan jogga från sju på morgonen fram till solnedgången.

– Emerson brukade jogga där. Zlatan? Inte en chans.

Emerson verkar vara en spelare som Mary Guerzoni har fäst sig vid extra mycket.

– Emerson kommer fortfarande hit ofta. Han klipper sig här och brukar äta på restaurangen. Zlatan klippte sig alltid i stan. Det vet jag, för vi fick fixa limousin-service till salongen. Han var tvungen att åka limousin, vet du. Taxi? Inte en chans.

Vi går in på Torpedo för att kolla in restaurangen där Zlatan brukade käka lunch. Där får vi ett snack med restaurangchefen Paolo Marcantonio.

– Han åt mycket, men det var alltid enkel mat. Spaghetti med vanlig tomatsås eller en köttbit. Han brukade luncha här, ibland också middag. Flickvännen ringde däremot alltid efter roomservice. Men Zlatan verkar vara en vanlig enkel kille. Han pratade alltid med personalen och visste vad alla hette, berättar Paolo.

Vad drack han?

– Mest läsk eller vatten. Ibland vin, den röda Dolcetton var hans favorit. Men han drack aldrig mer än ett glas, och väldigt sällan.

– Inte som Emerson, skjuter Mary Guerzoni in.

Efter en kortare period i en övergångslägenhet, där även Filippo Inzaghi bott under sin tid i Juventus, flyttade Zlatan till en lägenhet i centrala Turin tillsammans med flickvännen

Helena Seger. Den mäter över 300 kvadratmeter och kostade ungefär två miljoner euro, motsvarande 18 miljoner kronor, att köpa.

Läget är stans bästa, vid Piazza Castello i

Turins historiska del. Här delades medaljerna ut under vinter-OS och Zlatan kunde alltså se mästerskapets framgångsrika svenskar hyllas från sitt vardagsrumsfönster. På det sättet skiljer han sig från de flesta av sina lagkamrater.

– De flesta har hus upp i bergen, utanför stan. Den enda jag minns som bott i centrum är

Filippo Inzaghi, när han spelade i klubben. Men Zlatan gillar inte bergen, säger ”Jack”.

”Jack” berättar att han varit i lägenheten vid ett flertal tillfällen.

– Det jag minns bäst är ett rum, som han inrett som en biosalong. Rummet är stort. Där finns både projektor, bioduk och ett fantastiskt ljudsystem. Det är otroligt, som att gå in i något från Star Trek. I mitten av rummet finns en soffa, det är där han sitter och spelar sina tv-spel. Över huvud taget är han galen i tv-apparater. Jag tror han har fem-sex stycken, en på varje vägg. Det är inte vanliga heller, utan sådana där platta.

Inga skohögar?

– Nej, det får han nog inte för Helena.

Vad tror du att förhållandet till Helena har inneburit för Zlatan?

– När han bodde på Lingotto hälsade hon på nästan varje vecka. De uppträdde som om de var gifta; hon tog verkligen hand om honom och för det mesta var de på rummet. På det sättet skiljer han sig verkligen åt från alla andra fotbollsspelare jag stött på. Under hela tiden han bodde här såg jag honom aldrig med någon annan tjej. Han har pengar och kan välja och vraka mellan vackra kvinnor, men det gjorde han aldrig. Det märks verkligen att han älskar henne.

Du säger att hon hälsade på nästan varje vecka. Vad har han för umgänge i övrigt?

– Hans familj brukar komma och hälsa på. Jag har träffat hans bror Alex, och hans mamma vid något tillfälle. Hans pappa har jag inte träffat, men jag vet att han har varit där flera gånger. Det var en gammal vän som brukade komma och hälsa på också. Han var i samma ålder som Zlatan och från Malmö, men han bodde i Tyskland nu. Jag minns inte vad han hette.

Hur är det med hans lagkamrater i Juventus?

– Han är mycket reserverad. När han bodde på hotellet gick han alltid hem efter träningen. Jag såg honom inte umgås med lagkompisar och han gick nästan aldrig ut på stan.

Alla som har haft någon som helst kontakt med Zlatan säger samma sak: han är galen i mat. I den andan bestämde vi oss för att kolla in Ibras favorithak. Juventus-spelarna har sina guldkorn över hela Turin. Da Angelino och Da Mauro är två av dem. Juve-legendaren Ciro Ferraras två pizzerior, som båda heter Gennaro Esposito, är andra. På La Regina Margherita ägnas en halv vägg åt fotografier på glufsande Juventus-spelare.

Men nummer ett är utan tvekan Urbani på Via Saluzzo. Restaurangen har genom åren blivit ett stamställe för både spelare och klubbledning, och Zlatan är inget undantag.

– Vissa veckor är han här tre eller fyra gånger, vissa kanske bara en gång. Men han kommer hit ganska regelbundet. Fast nu på slutet är det inte riktigt lika ofta som förr, Helena kanske har börjat laga mat till honom, säger ägaren Maria Gatta när vi tittar in på lunch.

Maria Gatta är en parant dam någonstans i medelåldern som verkar känna varenda kotte inne på stället. Hon gör inte mycket annat än att strosa runt mellan borden och samtala med gästerna. På det sättet har hon haft många samtal med Zlatan Ibrahimovic.

– Han är en bra pojke. Vi känner varandra väl. Han är väldigt trevlig, ingen diva utan väldigt normal. Han brukar sitta längst in och är alltid väldigt lugn. När han sitter och äter låter jag aldrig någon gå fram och störa honom. Sedan när han ätit klart brukar han skriva autografer. Men det gäller hela laget, på Urbani vet Juventus-spelarna att de får vara i fred.

Du talar ingen engelska. Hur bra är Zlatans italienska?

– Den blir hela tiden bättre och bättre. Redan nu är den mycket bra.

På Urbani hänger inramade matchtröjor på väggarna. De flesta stjärnorna i dagens Juventus finns representerade. Fast i huvuddelen av matsalen finns det bara två, i ensamt majestät på varsin vägg. Båda är signerade, ”till Maria”. På den ena står det Del Piero, på den andra Ibrahimovic. Det om något är ett tydligt exempel på Zlatans stjärnstatus i hemstaden.

– Ja, han är en av de mest populära spelarna i laget. Men om han är den som är allra mest populär vet jag inte, svårt att säga, säger Maria Gatta.

Vem kommer han hit med?

– Det är olika. Ibland kommer han själv,

ibland med någon eller flera i laget. Då är det oftast Mutu eller Zebina, eller kanske Cannavaro. Men jag skulle säga att Adrian Mutu är den som står honom närmast.

Okej, vad äter han?

– Framför allt äter han väldigt mycket. Jag vet att han är förtjust i både parmesanosten och salamin. Sedan blir det oftast pasta. Favoriten är en fullkornsvariant, som tillagas med olivolja, tomat, lök och tonfisk.

Till efterrätt?

– Tiramisu, det gillar han verkligen.

När bandspelaren är avstängd påpekar Maria Gatta ännu en gång:

– Han är en bra pojke. Mycket, mycket bra.

Detta torde vara ett bevis på att Maria Gatta kommit Zlatan nära. Många har en bild av Ibra som divig och självupptagen, men människorna vi talar med i Turin har med undantag av Mary Guerzoni fått helt andra intryck av superstjärnan. I synnerhet ”Jack”, den som kommit honom allra närmast.

– För mig är Zlatan en ängel, en generös och känslig person. Väldigt mänsklig. Jag minns en gång att jag bad honom om en jacka. Men innan vi hann träffas reste jag till Indien och var borta en månad. När jag kom tillbaka hade Zlatan varit på hotellet och lämnat en jacka. Han kom ihåg det.

Inte som de andra Juventus-spelarna?

– Nej, han skiljer sig från dem. Jag har visserligen inte träffat alla, men kanske hälften. Jag vet inte, han kanske kan upplevas som egoistisk, men det är för att han är så reserverad. Han är en enkel man, en enkel man som råkar ha en massa pengar.

Vi lämnar Urbani. Pastalunchen var överraskande medelmåttig, särskilt med tanke på att notan slutade på 600 kronor för två personer. Fotograf Forsell knorrar. Zlatan är uppenbarligen ingen finsmakare, något ”Jack” också intygar:

– Han gillar McDonalds. Det finns ett kanske 30 meter från hans lägenhet. Jag har varit nere med honom och köpt hamburgare ett par gånger. När han går dit tar han på sig en luvtröja, så att ingen ska känna igen honom.

Funkar det?

– Ja, ingen förväntar ju sig att han ska gå dit. Därför lägger ingen märke till honom. Alla tror att Zlatan åker runt i sin Ferrari och går på lyxrestauranger. Men för honom är McDonalds lika bra. Som jag sa, han är en enkel man. En bra pojke.

Här är Zlatans alla hemligheter

David Tanentsapf