När cirkusen kom till byn

FOTBOLL

Sportbladets Erik Niva på plats i paradiset som blev ett brasse-inferno

Foto: VM-hysteri i den schweiziska alpbyn Tusentals journalister, fans och säkerhetsansvariga trängs om utrymmet när det brasilianska fotbollslandslaget sköter sin VM-uppladdning i byn Weggis med 3 900 invånare. På lilla bilden till höger gör störste stjärnan Ronaldinho påpassad entré.

WEGGIS

Större än både drottningar, musketörer och järnkanslar.

Brasilien har landat i Europa.

Hittills har det gulgröna landslaget inte sparkat på en enda boll - men ändå vänt upp och ner på en hel bygd.

När Mark Twain för första gången kom till Weggis stannade han upp och tittade sig omkring:

- Det här är paradiset, det. Jag känner inte till någon vackrare plats i hela världen.

Den världsberömde amerikanske satirikern kunde inte slita sig. Han hyrde in sig i ett hus nere vid vattnet och blev kvar i tio veckor.

Jag förstår honom.

Här komponerade Wagner

Schweiziska Weggis är en underskön liten kurort med knappt 4 000 invånare. En tyst, stilla pärla nere vid sjön där Alperna börjar.

När båten stävar över Vierwaldstättersee - Luzern-sjön på svenska - begriper jag varför Wagner komponerade sin Siegfried-opera här.

Sjön ligger blank och trolska molnslöjor svävar ner från de skogsklädda bergssidorna.

Det är som ett vykort - men ett vykort som plötsligt börjar få märkliga inslag.

Varför står det till exempel en Kristus-staty med utsträckta armar på en udde, precis en sådan där som finns i Rio de Janeiro?

Och varför hänger det en gigantisk brasiliansk flagga - 30x24 meter - på Rigi-bergets sluttning?

Hade Mark Twain kommit tillbaka förra sommaren hade han hittat ett Weggis som han kände igen sig i. Lite fler hotell än på 1890-talet, visst, och några bullriga bilar - men på det stora hela samma, gamla avslappningsparadis.

Hade han däremot kommit tillbaka i går hade han nog undrat vad det var för galet, sydamerikanskt inferno byn hade förvandlats till.

Utvalt bland 800 orter

Svaret ligger knappt tre månader tillbaka i tiden. 800 orter världen över hade anmält intresse för att arrangera det brasilianska uppladdningslägret, men i början av mars hade fotbollsförbundet silat ner intressentlistan rejält.

Förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira hade flugits över till Europa för att ge sin syn på de hetaste kandidaterna, och när han kom till Weggis stannade han upp och såg sig omkring:

- Lugnet, sjön, bergen - det här är himmelskt, sa Parreira.

I går var han tillbaka. Klockan 14.05 landade flight RG 8772 från Rio de Janeiro i Zürich - lastat med regerande världsmästare.

En dryg timme senare rullade en sambasmattrande spelarbuss in i Weggis - ett Weggis där ingenting längre är sig likt.

Pensionärerna flyr fältet

På senare år är det mest pensionärer som lockats hit av lugnet och stillheten. Nu finns vare sig lugn eller stillhet kvar, och riktigt vart pensionärerna tagit vägen vet jag inte.

Det är människor överallt. Gatorna myllrar av gulgrönt, provisoriska gatubarer säljer caipirinha, fotbollar studsar omkring, det byggs och snickras - och överallt klapprar trummorna ikapp.

Kom igen, katten. Det svänger ju.

Mer än 50 000 träningsbiljetter har sålts, 1 000 journalister har ackrediterat sig och fler än 100 länder har köpt tv-rättigheter till lägret.

Inga ansträngningar är för stora. En störande grisfarm har utrymts, och uppe på berget har en vanlig ängaplan förvandlats till en toppmodern träningsanläggning.

Större än Twain och drottningen

Den nya planen har precis samma mått som Allianz Arena i München - där Brasilien spelar VM mot Australien - och har till på köpet exakt samma gräs.

- Vi har haft många digniteter här genom åren. Mark Twain har bott här. Vi har haft Drottning Victoria, musketörförfattaren Alexandre Dumas och järnkanslern Otto von Bismarck på besök. Ändå är det här definitivt det största som har hänt i vår historia, säger Weggis borgmästare Josef Odermatt.

Nästa månad förväntar sig en hel värld att Brasilien ska sätta färg på Tyskland. Än så länge har de inte ens börjat träna - ändå har de hunnit måla en sömnig schweizisk alpby gulgrön.

Lägret i siffror:

Grillpartyn, arabiska hotell och presidentbesök – så laddade stjärnorna inför lägret

Fler VM-relaterade nyheter:

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A